Wat te doen met restjes! – BROOD

Wat te doen met restjes! – BROOD

 

Volgens de cijfers van Voedingswijzer gooien wij jaarlijks zo’n 349 kilo per persoon aan eetbare voeding weg. Dat is in ons geval gewoon bijna 2 kilo per dag!!! Om eerlijk te zijn, kan ik het gewoon niet geloven. Nu doe ik redelijk bewust boodschappen, en probeer ik zo min mogelijk weg te gooien. Dus gok ik dat wij 500 gram per dag weggooien, 3,5 kilo per week. Klinkt nog steeds veel… Nou ja, meten is weten. Daarom gaan wij de komende weken echt het voedsel wegen, en zoveel mogelijk koken met de restjes. Ik ga de uitdaging aan, doen jullie mee?

Het valt nog wel tegen om zo weinig mogelijk weg te gooien. Vorige week heb ik zelfs een hele volle pan met spinazie weggegooid. Ik was in de veronderstelling dat we meer trek zouden hebben. Maar toen het eenmaal op mijn bord lag….. Soms heb je van die dagen.

Vorige week had ik nog een paar witten bolletjes over. En heb ik daar een lekkere broodtaart van gemaakt. Echt een heerlijk dessert. Of als je het in kleine bakjes zou doen, is het ook een prima gebakje.

Wat heb je nodig:

  • handje rozijnen of dadels of gedroogd fruit. Ik had nog een beetje gedroogde pruimen liggen
  • 200 ml melk
  • 5 witte bolletjes maar je kan ook gewoon brood en zelfs bruin brood gebruiken
  • 2 el bruine suiker, honing kan ook
  • 1 appel
  • evt. een handje noten

Breek het brood in kleine stukjes en snij de appel in blokjes. Roer alle ingrediënten door elkaar. Dan kan het in de ovenschaal. Ik heb er eentje van 20 cm doorsnee en maar 4 cm hoog. Deze past heel handig in de airfryer.

Dan op  190 graden zo’n 10 minuten in de airfryer. Laat het even iets afkoelen en dan is het smullen!

 

 

Een gedachte over “Wat te doen met restjes! – BROOD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *