Wasdroger, aanschaffen of niet?

Wasdroger, aanschaffen of niet?

waslijn

Wij zijn nu zo’n zes jaar getrouwd en al die tijd doen wij het al zonder wasdroger. De eerste twee jaar woonde wij “all in” en wilde de verhuurder liever niet dat wij een wasdroger aanschafte vanwege het verbruik. Dit kon wel, maar dan ging de huur omhoog. Die twee jaar was het soms behelpen met de was drogen, want veel ruimte was er niet, maar dit lukte prima.

Ondertussen wonen wij nu vier jaar in dit huis, een tussenwoning, en droog ik nog steeds alles op rekken. Voor in de zomer heb ik een uittrekbare waslijn en zet ik geregeld een wasrek buiten om alles te drogen. Dit gaat prima, met het zonnetje erbij is de was diezelfde dag wel droog. Eén nadeel, onze tuin is op het noorden, hierdoor hebben wij niet veel zon in de tuin. De zon moet echt wat hoger staan wil het goed in onze achtertuin komen, want zonder zon droogt het niet. In de herfst en winter, tijdens natte dagen, dan droogt was erg slecht! Zeker spijkerbroeken of het beddengoed heeft zijn tijd nodig. Maar een wasdroger is zo duur in verbruik dat het mij steeds tegen hield!

Echter kwam ik laatst tot de ontdekking dat het verbruik van wasdrogers en stuk verbeterd is. Ik was namelijk van mening dat elke droogbeurt het je €1,50 kosten, alleen na wat rond gekeken te hebben, kun je nu al wasdrogers kopen met een verbruik van ongeveer €0,35 cent per keer. Een aanzienlijke verbetering als je het mij vraagt, en dit zorgde ervoor dat ik toch open sta om een wasdroger aan te schaffen. De zoektocht begon dus naar een wasdroger, maar er zit wel verschilt tussen de één of de ander.

Verschillende soorten wasdrogers

Hieronder probeer ik een kleine beetje de verschillen duidelijk te maken van de verschillenden soorten wasdrogers.

Warmtepompdroger; droogt de was door warme lucht in de trommel te blazen. Dit gebeurd op lagere temperaturen waardoor je ook wat kwetsbare kledingstukken tich in de droger kan doen. Hij is door de lagere temperaturen ook energiezuinig, alleen duren de programma’s lang. Het condens wordt opgevangen in het daarvoor bestemde opvangbak, deze moet je dus legen. Sommige modellen kunnen ook aangesloten worden op de afvoer. Een warmtepompdroger is vaak duurder in aanschaf dan onderstaande twee type’s.

Condensdroger; droogt de was door middel van hoge temperaturen. Hierdoor is hij snel klaar, maar verbruikt hij meer energie dan een warmtepompdroger. Doordat de temperaturen hoger zijn, moet je meer opletten wat erin kan. Ook een condensdroger vangt het condens op door middel van een opvangbak. Ook hierbij hebben sommige modellen de mogelijkheid om aangesloten te worden op de afvoer.

Afvoerdroger; droogt de was door middel van hoge temperaturen. Het grote verschil met de vorige twee type wasdrogers is dat deze geen opvangbak heeft voor het condens, maar zijn warme lucht afvoert door middel van een slang naar buiten. Een afvoerdroger is goedkoop in aanschaf.

Bovenstaande info komt voornamelijk van de website, www.coolblue.nl, mocht het niet duidelijk zijn kun je altijd op hun website kijken.

Mijn bevindingen:

Een afvoerdroger valt voor ons zo ie zo af, het is niet gemakkelijk om een luchtafvoer naar buiten te realiseren. Dan blijven de warmtepomp- en condensdroger dus over. De grote verschillen tussen die zitten hem in aanschafprijs en in energieverbruik.

Het is dus afwegen of een hogere aanschafprijs opweegt tegen een hoger energieverbruik.

Naast de aanschafprijs en energieverbruik zijn er ook andere optie die ik graag wou willen bij een eventuele aanschaf. Zo lijkt het mij handig als er een zelfreinigende condensator inzit. Ik begrijp dat sommige mensen problemen ondervinden bij het schoonhouden van de condensator. Daarbij als er teveel pluisjes achterblijven gaat het energieverbruik omhoog. Dit lijkt mij dus gemakkelijk tegen te houden door één droger te nemen die zelfreinigend is.

Daarnaast wil ik graag een model die aangesloten kan worden op de afvoer en  een opvangbak heeft. Als wij een droger aanschaffen moet deze op zolder komen te staan. Er is hier wel een mogelijkheid voor een afvoer, maar hier moet even goed naar gekeken worden. Het zal dan misschien niet gelijk op de afvoer aangesloten worden, maar de mogelijkheid bestaat dan wel. Ik heb begrepen dat het opvangbak bij sommige mensen problemen geeft, vandaar deze wens.

Al met al ben ik er nog niet over uit of wij een wasdroger moeten aanschaffen. Het is geen goedkope aanschaf, het is dus het afwegen waard! Want waarom wil ik er één, en hoe vaak wil ik hem dan gebruiken? Lastig, het lijkt mij vooral handig voor handdoeken (hopelijk worden ze dan weer iets zachter), sokken (wat een ellende om op te hangen), ondergoed, beddengoed en moet het nodig zijn kleding. En als je eenmaal een droger in bezit heb ga je hem ongetwijfeld meer gebruiken dan je dacht. Ik verwacht hem zelf één of hooguit twee keer per week te gaan gebruiken.

Heb jij een droger? Zo ja, wat voor een type? En gebruik je hem vaak? Wat zijn jou ervaringen wat betreft wasdrogers? Laat het vooral weten bij de reacties.

4 gedachtes over “Wasdroger, aanschaffen of niet?

  1. Toen ik alleen woonde vond ik het niet zo’n probleem geen droger te hebben. En af en toe deed mijn moeder nog wel eens de was voor mij, en dan kreeg ik lekkere zachte handdoeken terug 🙂 (Studentenleven, wat was dat fijn).
    Maar zodra we plek hadden in ons nieuwe huis was de droger al snel aangeschaft! Zelfs met zijn tweetjes is het handig. En het verbruik heb je zelf in de hand. Ik gebruik de droger denk ik een keer in de week, als de handdoeken en het dekbedhoes er allemaal inpassen. Anders is het twee keer in de week. Je kunt zelf bepalen op welk programma: dus helemaal droog of strijkdroog. Dat scheelt in tijd en verbruik.
    Met de pup in huis draaide de droger wat vaker, want die knul vond het nodig elke ochtend een handdoek te bevuilen. Dan wil je toch zo snel mogelijk ‘zijn’ handdoeken weer droog hebben, om ze weer te gebruiken.
    Ik zou niet zonder willen. Hoewel ik ook nog steeds was ophang, wat natuurlijk niet in de droger kan.

    1. Bij ons zou die waarschijnlijk ook 1 keer in de week aangaan, dus dat ik zeker te overzien. Ben er wel over uit dat hij er komt, nu nog een goede aanbieding vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *