Vertel, hoe werkt jouw huishouden? – Mieke

Vertel, hoe werkt jouw huishouden? – Mieke

huishouden

In “Vertel, hoe werkt jouw huishouden” willen wij graag verschillende mensen aan het woord laten over hun huishouden. Hoeveel uur besteden ze hieraan. Iedereen is anders en heeft een ander huishouden. Vandaag mag ik, Mieke, als eerste met de billen bloot. Benieuwd hoeveel uur ik besteed aan het huishouden en hoe mijn meest rommelige plekken in huis eruit ziet? Lees dan snel verder.

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Mieke en getrouwd met Peter. Samen wonen wij in een tussenwoning met onze vogels, egel, konijntjes en een eend. Gelukkig voor mij zitten de meeste dieren buiten 😉 Zelf werk ik 20 uur als administratie medewerker, Peter werkt 32 uur per week. Ik werk parttime omdat ik niet de energie heb om en 40 uur te werken en mijn huishouden op orde te houden. Dit betekend keuzes maken!

Hoeveel uur per week besteed jij aan het huishouden?

In totaal zo’n acht uur? Ik vindt dit lastig om in te schatten, maar ik denk dat dat wel een gemiddelde is per week. De ene week zal dit meer zijn, omdat je dan grote dingen aanpakt terwijl ik de andere week alleen de was bij houdt en zorg dat alles opgeruimd en gestofzuigd blijft. Ligt er ook maar net aan hoe vol de week gepland is natuurlijk. Want 20 uur werken betekend niet 20 uur tijd overhebben voor het huishouden, vind ik ook zonde van mijn tijd 😉

Welke huishoudelijke klussen doe je dagelijks en wat wekelijks?

Dagelijks maak ik het bed op (dit moet gewoon, ik stap niet in een onopgemaakt bed), vaak een doekje over de wasbak, en ik ruim alles op. Ook de keuken moet elke dag netjes en opgeruimd zijn.

Voor de rest is maandagmiddag vaak de basis aan de beurt, dan stof ik de boel, stofzuig het hele huis, en haal een doekje over de toiletten. Op vrijdag is de badkamer aan de beurt, even het douche/bad gedeelte en overal een doek overeen halen. Ook doe ik dan de toiletten helemaal en moet er zo ie zo weer gestofzuigd worden. Dit zijn de vaste dingen, de rest plan ik eromheen.

Hoe zijn de taken verdeeld?

Peter doet alles wat betreft de dieren, hier bemoei ik mij echt niet mee. De rest in huis doe ik eigenlijk allemaal. Ik vraag wel eens of hij wil hebben met grotere dingen of als het mij niet lukt, dan wil hij altijd helpen. Eten koken doe ik meestal, Peter maakt daarentegen altijd het ontbijt klaar en smeert hij de boterhammen voor het werk, heerlijk vindt ik dat!

Welke schoonmaakmiddelen gebruik je en wat is favoriet?

Water, want hier krijg je al veel mee schoon! Dreft voor wat afgewassen moet worden, andere merken wil ik niet! En voor de overige schoonmaak gebruik ik bijna alleen maar Jemako. De allesreiniger hiervan is wel echt favoriet, deze gebruik ik in een sopje om schoon te maken als water niet voldoende is, maar ook voor het gasfornuis of als ik vetvlekken heb, het eerst wat ik grijp als ik een schoonmaakmiddel nodig heb.

schoonmaakmiddelen

Hoeveel wassen draai je per week?

Ik zit op zo’n drie per week. Minimaal één keer kleding en één keer een handdoeken en ondergoed was. Daarnaast heb je dan nog je beddengoed, dit doe ik om de week, zomers elke week. Vooral in de zomer heb ik dan nog vaak een witte kleding was, voor de rest doe ik vrijwel alles bij elkaar.

Vaatwasser of met de hand?

Gelukkig hebben wij een vaatwasser!! In ons vorige huisje moest alles met de hand, dit was voor beide geen favoriete bezigheid, dus de vaatwasser moest echt komen toen wij vijf jaar geleden verhuisden! Wel worden de pannen nog altijd met de hand gedaan, zonde van de ruimte in de vaatwasser, deze gaat om de 2 á 3 dagen denk ik aan.

Opgeruimd of schoon?

Opgeruimd! Ondanks dat ik een schoon huis ook heel fijn en belangrijk vind heb ik liever een opgeruimd huis. Als het opgeruimd is dan oogt het gelijk al een stuk beter, daarnaast wil ik alles ook zo opgeruimd mogelijk hebben, dat geeft rust voor ons beide!

Sloddervos of schoonmaakprinses?

Moeilijk kiezen, geen van beide eigenlijk! Ik ben geen ontzettende sloddervos maar ook zeker geen schoonmaakprinses, het moet schoon en opgeruimd zijn, maar ik kan gemakkelijk de boel de boel laten. Geen dwangmatig gedrag dat alles elke week of maand gedaan moet worden. Ik kan wel een sloddervos zijn, maar omdat ik niet tegen rommel kan ruim ik het al snel weer op ;).

Er belt iemand of ze lang kunnen komen en er binnen 10 minuten zijn, wat doe jij?

Meestal staan er dan nog schoenen op de mat, deze ruim ik even op in de kast. Als er nog een tas ligt te slingeren gaat deze ook op zijn plek, en als het nodig is haal ik snel een doekje over de tafel. Voor de rest ligt het er maar net aan op welke dag en op welk tijdstip je belt. Bel je op zondagochtend om een uur of 11 dan zal het aanrecht nog volstaan.

Over het algemeen genomen geen probleem dus, wil je boven komen dan wordt het op sommige dagen een andere verhaal, de kleding wil nog wel eens rondslingeren en ook de stofzuiger wil nog wel eens verdwaald ergens staan 😉 Ohh en op zolder mag je meestal niet komen, momenteel weer redelijk netjes, maar soms…..

Gaat alles met een strak schema of komt het zoals het komt?

Het gaat niet volgens een strak schema, daarom heb op ook dingen op maand niveau gepland, de ene week heb je nou eenmaal meer tijd voor het huishouden dan de andere week. Dus dan komt het wel zoals het komt met een beetje regelmaat ;). Al moet ik wel toegeven dat ik het jaar overzicht er wel minder bij pak dan voorheen.

Maak een foto van een kast of lade, het liefst eentje die niet zo netjes is 😉

zolder

Hier zie je de zolder, en dan is het nu nog opgeruimd. Echt waar ik drop hier alles wat ik gewoon “kwijt” moet maar wat niet (nog) weg kan of mag.

Wat is je grootste ergernis in het huishouden en wat vindt je niet erg?

Eerder zou ik gezegd hebben, sokken ophangen, maar nu wij een droger hebben gaan ze mooi daarin! Dus echt een grote ergernis heb ik niet meer, ja de was gaat maar door, en ook het opruimen gaat nog niet vanzelf of moet er gestofzuigd worden. Al met al geen groot probleem om te doen. De tuin vind ik  wel het minst leuk, ik heb er geen gevoel voor en voel mij bekeken zo in de voortuin. Daarnaast is het best zwaar en houdt ik het daarom niet lang vol, geen leuk vooruitzicht dus als er echt wat moet gebeuren 😉

Heb je nog een tip of truc die je wilt delen?

Gebruik zo min mogelijk schoonmaakproducten, een klein beetje werkt ook goed. Dit geldt bijvoorbeeld voor een allesreiniger maar ook wasmiddel, goed voor de portemonnee toch!

Laatste vraag, wanneer heb jij voor het laatst je oven schoongemaakt?

Sinds wij de air fryer hebben, nu zo’n anderhalf jaar, gebruiken wij de oven nog maar zelden. Hierdoor maak ik hem niet meer zo vaak schoon. Het kan wel eens een half jaar geleden zijn dat het is gebeurd, wordt wel tijd moet ik zeggen!

Dit waren mijn antwoorden. Vind jij het ook leuk om antwoord te geven op deze vragen, laat het ons dan weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *