Vertel, hoe werkt jouw huishouden? – Nicolien

Vertel, hoe werkt jouw huishouden? – Nicolien

Nicolien

In “Vertel, hoe werkt jouw huishouden” willen wij graag verschillende mensen aan het woord laten over hun huishouden. Hoeveel uur besteden ze hieraan. Iedereen is anders en heeft een ander huishouden. Vandaag vertelt Nicolien, onze moeder, over haar huishouden. Benieuwd of wij het geleerd hebben van haar ofdat ook wij onze eigen draai hebben gegeven aan het huishouden.

Vertel eens wat over jezelf

Mijn naam Nicolien, 57 jaar oud en getrouwd met Theo. Wij hebben nog twee thuiswonende kinderen van 22 en 19 jaar oud. Wij wonen op het platteland in een vrijstaand huisje. Binnenshuis hebben wij geen dieren, maar buiten lopen twee honden en een aantal katten en twee kippen. Net als bij Mieke moet alles lekker buiten blijven! Naast het op orde houden van het huis werk ik voor vijf uur per week in de thuiszorg.

Hoeveel uur per week besteed jij aan het huishouden?

Ongeveer zo’n 10 uur per week. Dit zijn de gewone dagelijkse huishouden, zoals de was, stofzuigen en stoffen. Daarbuiten komt dan nog wel de boodschappen doen en de tuin netjes houden. Ook de grote klussen die niet wekelijks hoeven te gebeuren vallen daarbuiten.

Welke huishoudelijke klussen doe je dagelijks en wat wekelijks?

Dagelijks wordt de vaatwasser in en uitgeruimd, en wordt de woonkamer en keuken gestofzuigd. Ook de toiletten en de wasbakken worden dagelijks bijgehouden. Het bed moet overigens echt opgemaakt worden, dat kan niet anders (Het blijkt wel waar Hetty en Mieke die tik van hebben) En elke dag zal er eten op tafel moeten komen, hoort dat ook bij het dagelijks huishouden?

Wekelijks wordt het hele huis gestoft en gezogen. Ook worden de badkamers dan uitgebreider gedaan. Elke week neem je dan wel bepaalde taken mee, zoals de ramen zemen of de keuken, net zoals het uitkomt!

Woonkamer

Hoe zijn de taken verdeeld?

Ik doe het meeste qua huishouden, er zijn geen specifieke verdelingen. Wel moeten de jongens hun eigen kamer bijhouden, hier doe ik niets aan. Daarnaast draagt iedereen zo zijn steentje bij in het huishouden, zoals bijvoorbeeld het gras maaien en af en toe stofzuigen.

Welke schoonmaakmiddelen gebruik je en wat is favoriet?

Ik gebruik voor alles gewoon afwasmiddel, het huismerk van de Jumbo werkt voldoende. Dus voor het afwassen van de pannen tot het schoppen van de ramen, de afwasmiddel doet zijn werkt!

Hoeveel wassen draai je per week?

Die zijn er zo’n 7 á 8 per week. De was is zeker met vier volwassen iets wat altijd maar doorgaat. Hier wordt wel wasmiddel in poedervorm gebruikt, maar zeker geen wasverzachter. Wat betreft het drogen, dit doe ik eigenlijk altijd buiten en als het niet anders kan gewoon binnen. De droger wordt bijna nooit gebruikt!

Vaatwasser of met de hand?

Vaatwasser! Ondanks dat ik alles met afwasmiddel doe heb ik een hekel aan afwassen met de hand. Op de camping mis ik hem ook echt en doet Theo altijd afwassen.

Sloddervos of schoonmaakprinses?

Tussenin, ik ben echt geen sloddervos, alles moet wel gewoon opgeruimd zijn. Maar een schoonmaakprinses is wel het andere uiterste, dingen komen zoals ze komen.

Maak een foto van een kast of lade, het liefst eentje die niet zo netjes is 😉

voorraadkast

Er belt iemand of ze langs kunnen komen en er binnen 10 minuten zijn, wat doe jij?

De koffie aanzetten en soms nog aankleden, zeker als je voor 12 uur komt.

Gaat alles met een strak schema of komt het zoals het komt?

Het komt zoals het komt. Voeger deed ik dit wel, maar daar wordt je gek van. Als ik zie dat de keukenkastjes vies zijndan worden ze schoongemaakt, zo gaat dat eigenlijk met alles. Als je alles gewoon bijhoudt dan valt het ook allemaal best mee.

Wat is je grootste ergernis in het huishouden en wat vindt je niet erg?

Absoluut de keukenkastjes, dit vindt ik zo’n ondankbaar werk. Binnen no time zijn ze weer rommelige. De woonkamer eens goed onderhanden nemen en dan de boel een andere plek geven vindt ik leuk om te doen. Doordat je dan alles weer anders zet, voelt het echt of dat je wat gedaan hebt en ik kan daar dan ook echt van genieten.

Heb je nog een tip of truc die je wilt delen?

Zorg dat als je gaat opruimen dat je alles legt daar waar het hoort, ga het niet verschuiven, dit verschuift namelijk het probleem. Daarnaast plan nooit teveel in op één dag, dan houdt je overzichtelijke en kun je het klaar krijgen. Dit geeft een positieve flow. Kijken naar wat je wel hebt gedaan, en niet naar alles wat nog moet gebeuren.

Laatste vraag, wanneer heb jij voor het laatst de vitrinekasten opgeruimd?

Elke keer loop ik er langs en dan denk ik, die moet ik nodig eens doen. Maar aanpakken doe ik niet. Het is nog wel dit jaar gebeurd, maar mag nodig weer eens gedaan worden.

vitrinekast
De vitrinekast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *