Vertel, hoe werkt jouw huishouden? – Minke

Vertel, hoe werkt jouw huishouden? – Minke

huishouden

In “Vertel, hoe werkt jouw huishouden” willen wij graag verschillende mensen aan het woord laten over hun huishouden. Hoeveel uur besteden ze hieraan. Iedereen is anders en heeft een ander huishouden. Vandaag vertelt Minke hoe haar huishouden verloopt. Benieuwd hoeveel wassen zij draait, en hoe ziet haar voorraadkast eruit? Lees dan snel verder.

Vertel eens wat over jezelf

Ik ben Minke, 27 jaar en mama van 2 kinderen. Luca is bijna 4 jaar en Nola is 1 jaar. Samen met Mark wonen we in ons mooie huis in een fijne wijk. We wonen in een eengezinswoning, een zogenoemde rijtjeswoning. Het is wat gehorig soms, maar we wonen er erg fijn. Een grote achtertuin met voldoende zon en schaduw. We hebben 2 vissen, Blub en Nemo (de minst oranje vis is dan Nemo om het makkelijk te maken). Ik ben thuisblijfmama en zorg voor de kinderen. Daarnaast blog ik ook op mijn eigen blog, www.mamaminke.nl

Hoeveel uur per week besteed jij aan het huishouden?

Dat verschilt heel erg per week. Door mijn ziekte (cvs) is het niet te zeggen hoeveel energie ik op een dag heb. Ik probeer de was bij te houden, zodat de kinderen schone kleren hebben, en dat het beneden schoon is. De wc’s hebben ook prioriteit. De rest doet Mark eigenlijk. Ook doe ik vaak de boodschappen, hoort dat bij het huishouden?

Welke huishoudelijke klussen doe je dagelijks en wat wekelijks?

De vaatwasser uitruimen. En uiteraard de vieze vaat er weer in. Verder wordt er bijna elke dag wel een wasje gedraaid. Verder geen dagelijkse klussen om zo toch ‘veel’ te doen.

Hoe zijn de taken verdeeld?

Hij iets meer als ik, als ik eerlijk ben. Zeker in een slechte week doet Mark het meeste. Zoals ik al zei vind ik het belangrijk dat de kinderen en wij schone kleding hebben en de woonkamer redelijk netjes is. Daar brengen we de meeste tijd door. Op vrijdag of zaterdag doe ik meestal het beddengoed zodat dat ook een beetje bij blijft. Tenzij een van de kinderen een ongelukje heeft dan wordt het bed natuurlijk tussendoor ook verschoont.

Welke schoonmaakmiddelen gebruik je en wat is favoriet?

Ik gebruik van die vochtige schoonmaakdoekjes voor alles. Van de AH in een voordeelverpakking. Toevallig zei ik pas nog tegen Mark dat we misschien over moesten op allesreiniger en doekjes. We gaan straks voor restafval betalen en dan helpen alle kleine beetjes toch? Ik vind allesreiniger van de kruidvat met lavendelgeur wel erg lekker.

Hoeveel wassen draai je per week?

Gemiddeld zo’n 5 tot 6 wassen per week. Ik verbaas me elke keer weer hoeveel was er is met kinderen. Enkel op zondag wordt er eigenlijk niet gewassen. Tenzij dus een ongelukje en ik het niet kan laten liggen.

Vaatwasser of met de hand?

Een vaatwasser, wat een uitkomst. Het levert meer tijd op en voor mij geen onnodige energieverspilling door afwassen met de hand.

Opgeruimd of schoon?

Schoon. Ik vind dat je wel mag zien dat er geleefd wordt in een huis. En dan eens in de zoveel tijd krijg ik een opruimwoede en is het ook nog opgeruimd. Al gebeurt dit zelden. Ik kan wel tegen een niet zo opgeruimd huis.

Sloddervos of schoonmaakprinses?

Sloddervos. Ik ga liever iets leuks doen met de kinderen dan schoonmaken. Misschien heeft dat ook met mindere energie te maken. Ach, wij voelen ons hier prettig bij. En zo niet dan doen we er iets aan.

Er belt iemand of ze lang kunnen komen en er binnen 10 minuten zijn, wat doe jij?

Vast het theewater koken en mocht de wc aan een beurt toe zijn dan doe ik die nog wel even. Verder niets. Als hij/zij een schoon en net huis verwacht dan maken ze maar een afspraak (en ook dan is het niet altijd netjes).

Gaat alles met een strak schema of komt het zoals het komt?

Het komt zoals het komt. Meestal omdat ik het meeste niet zelf schoonmaak. Dus dan heb ik er ook niet zo veel over te zeggen.

Maak een foto van een kast of lade, het liefst eentje die niet zo netjes is 😉

huishouden

Wat is je grootste ergernis in het huishouden en wat vindt je niet erg?

Het houdt nooit op. Dan is het schoon en na 5 minuten niet meer. Met kinderen heeft schoonmaken gewoon niet zo’n zin. Zeker in de zomer als ze lekker buiten zijn en in de zandbak. Veel zand mee naar binnen. Ach, als we maar plezier hebben.

Heb je nog een tip of truc die je wilt delen?

Schoonmaakdoekjes werken voor alles, ideaal. En ga je naar een gezin met kinderen, verwacht dan gewoon geen huis dat spik en span is. Dan valt het altijd mee. Mocht er iemand bij jou komen, het is jou huis dus laat het zoals jij dat wil. Pas het niet aan aan je bezoek.

Laatste vraag, wanneer heb jij voor de koelkast schoongemaakt?

Ik een half jaar terug ofzo. Mark een week of 4 terug. Die is daar iets trouwer in dan ik.

Minke heel erg bedankt voor het antwoorden van deze vragen. Mooi om te lezen dat je tijd met je gezin belangrijker vind dan een opgeruimd en schoon huis. Veel belangrijker, en wat andere mensen dan denken, dat is dan maar zo. Er moet zeker geleefd worden in een huis!

Mocht jij dit nu gelezen hebben en denken, dat lijkt mij ook leuk om te vertellen hoe ik mijn huishouden doe, laat het dan snel weten door een mail te sturen naar algemeen@thuisbijdezusjes.nl. We willen zoveel mensen aan het woord laten, niets is goed of slecht, iedereen doet het op zijn manier, zoals zij het prettig vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *