Vaatwasmachine reinigen en onderhouden, hoe doe jij dat?

Vaatwasmachine reinigen en onderhouden, hoe doe jij dat?

vaatwasmachine

Hoe doe jij de vaatwasser reinigen? Of doe je er nooit iets aan, de vaat wordt schoon dus de vaatwasser ook wel? Ik ben benieuwd hoe ander het doen, dus laat het vooral weten.

Zelf heb ik nu zo’n vier jaar een vaatwasser en wat ideaal is dat zeg. Ik zou niet zonder willen hoor! Nooit geen vieze vaat meer op het aanrecht, omdat je er niet aan toe komt of net even geen zin hebt die paar glazen nog af te wassen. Dit overkwam ons toen wij nog geen vaatwasser hadden iets te vaak als je het mij vraagt. Maar om terug te komen op de vaatwasser. Wat doe je als eerste wanneer je zo’n handig apparaat in huis hebt? Juist, je haalt vaatwastabletten en de machine doet de rest wel.

Dit gaat inderdaad prima totdat de tabletten op waren en ik deze vrij prijzig vond. Wat bleek er is ook gewoon vaatwaspoeder van Sun. Zijn er eigenlijk ook andere merken? Je moet dan wel zelf zout en glansspoelmiddel toevoegen. Dit is ook goed als je een tabletten gebruikt, maar minder noodzakelijk aangezien dit meestal ook toegevoegd is. Maar goed, ik ging over op poeder en losse zout en glansspoelmiddel, met als resultaat een schone vaat.

Ik weet niet meer hoelang het heeft geduurd, ik denk iets van een half jaar, toen ik de vaatwasser wat vond gaan stinken. Hoe kan dat toch, de vaat is toch schoon? Ik hoorde toen dat de filters zo af en toe schoon gemaakt horen te worden. En de draaiarmen moet je ook doorspoelen, deze gaan nog wel eens verstopt zitten. Handig, had niemand mij dat kunnen vertellen? Het werd dus hoogtijd om de filters schoon te maken. Deze waren overigens helemaal niet zo vies. Geen grove etensresten, alleen het fijne filtertje was iets vervuild. En laat ik eerlijk zijn, ik kwam toen inderdaad wel tegen waar de vieze geur vandaan kwam. Als je de vaatwasser open doet komt er op een gegeven moment een vieze “drap” onderaan bij de deur te zitten. Nee, geen fijn verhaal, maar wel de realiteit, althans bij ons en dat moeten meerdere mensen hebben toch?

De filters worden nu regelmatig schoongemaakt en ook het vieze randje krijgt geregeld een doekje te zien. Hier gebruik ik overigens de vochtige schoonmaakdoekjes voor, schoonmaken en weg ermee.

Ondanks dat ik dit geregeld schoonmaak kreeg ik laatst, lees zes maanden geleden, van een vieze waas over mij glazen. Op het eerste gezicht waren ze nog wel schoon, maar zodra er drinken in zat leek het glas wel vettig. Ik vond dit maar vies. Je drinkt er tenslotte wel uit. Mijn zoektocht op het internet begon. Gebruik vaatwaspoeder en maak je filters schoon waren de meest gehoorde tip. Misschien leuk als je dat nog niet deed, maar hallo ik doe dat al een aantal jaar!? Ik kon niet een duidelijk antwoord vinden wat het “probleem” was. En ja, dan ga je als echt Nederlander natuurlijk pas in de handleiding lezen. En daar werd geadviseerd om eens in de zoveel tijd je vaatwasser te reinigen met azijn. Je zet het lange programma aan met een lege vaatwasser. Laat dit 20 minuten lopen en vervolgens open je voorzichtig de vaatwasser. Je doet er één grote mok natuurazijn op de bodem en doet de vaatwasser vervolgens weer dicht. Hij doorloopt gewoon het hele programma en door de azijn ontvet hij de boel.

Zelf heb ik er de laatste keer ook een grote mok met opgeloste soda toegevoegd. En sinds ik dit nu een aantal keer heb gedaan zijn mij glazen weer super schoon.

Mijn tip is houd je filters schoon en vergeet de draaiarmen ook niet. Draai de vaatwasser zo af en toe leeg met azijn en soda. En lees vooral even de handleiding wat jou fabrikant adviseert. Mijn vaatwasser is natuurlijk niet de jouwe 😉

Ik ben benieuwd wat jullie doen aan reiniging en onderhoud. Laat het vooral weten bij de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *