Schoonmaken met azijn, soda en bakingsoda

Schoonmaken met azijn, soda en bakingsoda

schoonmaken

Vooral schoonmaakazijn en soda zijn volgens mij wel algemeen bekent als schoonmaakmiddel. Een goedkoop alternatief die net zo goed werkt. Baking soda is wat minder bekent in Nederland, in Amerika is de baking soda wat voor ons de azijn is. Zij gebruiken het overal voor!

Aangezien alle drie de producten heel veelzijdig zijn en ik hier eigenlijk veelste weinig gebruik van maak, lijkt het mij handig om een lijst samen te stellen.

Waar kun je het voor gebruiken?

Op internet zijn er een tal van mogelijkheden en ideeën te vinden waar je azijn, soda en baking soda voor kunt gebruiken. Ik zal dan ook enkele links delen waar genoeg inspiratie opstaat. Ik zal echter mijn “favorieten” delen, de manieren die ik of al gebruik of graag zou willen toepassen. Dit is namelijk voor iedereen anders, ik bedoel azijn werkt prima, maar een lekker geurtje vind ik ook wel fijn.

Azijn:

 • apparaten ontkalken, voor de waterkoker, koffiezetapparaat, vaatwasmachine, wasmachine, magnetron, strijkijzer, eigenlijk welk apparaat wat ontkalkt moet worden kan met azijn! Zelf pas ik het regelmatig toe, zie de links naar de betreffende apparaten.
 • wasverzachter, je kunt azijn goed gebruiken als wasverzachter, het werkt prima en je ruikt na de wasbeurt niks aan je was. Zelf vindt ik wasverzachter toch wel lekker en gebruik ik dus zo af en toe azijn. Ik gebruik hem voornamelijk bij de witte was waarbij de wasmachine op 60 of 90 graden gaat. Je ontkalkt hiermee ook gelijk je wasmachine.
 • toilet schoonmaken kan ook prima met azijn. Even laten inweken, en klaar is je toilet. Een stuk goedkoper dan toiletreinigers.
 • ramen streeploos schoon met een flinke scheut azijn.
 • het neutraliseert geuren, zet een kopje in de koelkast of mocht het wat ruiken na het koken, breng een pannetje water met azijn, aan de kook en laat het vervolgens een tijdje staan.

Zelf gebruik ik azijn nu voornamelijk als ontkalker van onze apparaten. Peter vindt de geur van azijn echt verschrikkelijk, ik gebruik het daarom maar niet teveel. Ik weet dat er azijn’s met geuren zijn, maar ik heb laatst vijf liter gewone gekocht, niet over nagedacht dat Peter dat niet zo fijn vindt. Deze moet dus eerst op ;).

Bron: http://www.azijn.nl/schoonmaken/ en http://www.greenevelien.com/1Eco_15schoonmaken.php#azijn

Soda:

 • ontstopper, volgens mij is dit wel het meeste bekende. En kopje soda met daaroverheen kokend heet water gieten. Zeker voor preventief is dit handig om te doen. (Bij ons alweer te lang geleden)
 • wasmachine en vaatwasser, eens in de zoveel tijd gebruik ik soda voor het reinigen van beide apparaten.
 • extra wasmiddel bij de witte was. Het is blekend dus alleen bij de witte was gebruiken. Het maakt je was mooi wit, logische, maar het is ook goed voor je wasmachine.

http://www.greenevelien.com/1Eco_15schoonmaken.php#soda

baking soda

Baking Soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout) :

Er is veel te zeggen over baking soda. Zoals in de intro al te lezen is, is het een veel gebruikt product in Amerika. Van koken tot schoonmaken tot lichamelijke verzorging, veelzijdiger kan niet. Ik was nieuwsgierig maar voor een paar jaar geleden kon ik het niet goedkoop krijgen. Echter voor een tijdje geleden zag ik het opeens staan bij onze Jumbo, voor een leuke prijs nog wel! Enthousiast als ik ben kocht ik gelijk twee pakjes om er vervolgens weinig mee te doen. Ik was vergeten wat ik er ook alweer mee kon. Vandaar een lijst met wat je zoal kunt met baking soda of te wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat.

 • matras opfrissen, strooi een over je matras en zuig dit naar een paar uur weer op. De baking soda absorbeert geurtjes en ook de huisstofmijt houdt er niet zo van.
 • toilet schoonmaken, zie hieronder hoe.
 • oven schoonmaken, strooi baking soda in de oven en maak spuit het net met een plantenspuit. Dit laat je een nacht weken en je maakt je oven de volgende dag zo schoon.
 • deodorant, gewoon wat baking soda onder je arm wrijven.

Er zijn nog veel meer toepassingen op te noemen, maar ik heb er zelf weinig ervaring mee. Het zijn dus tips van andere mensen. Zie voornamelijk ook de link hieronder voor nog meer tips

Bron: http://www.duurzaamthuis.nl/wondermiddel-baking-soda

Toepassingen van meerdere bij elkaar

 • toilet schoonmaken bij kalk, een kop baking soda met een kop azijn, let op dit gaat bruisen. Laat dit 10 minuten en maak vervolgens het toilet schoon met de borstel.
 • allesreiniger, doe gelijke delen water en natuurazijn bij elkaar. Voeg een paar druppel tea tree toe en klaar is je allesreinger. De tea tree zorgt voor een ontsmettende werking.

Dit waren enkele toepassingen voor azijn, soda en baking soda. Waar gebruik jij deze producten voor of staat het niet in jou keukenkastje? Laat het weten bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *