Een opgeruimd huis, hoe dan?

Een opgeruimd huis, hoe dan?

opgeruimd
Gelukkig ziet het er bij ons nooit zo uit 😉

Vandaag geen blog met tips of schema’s voor het huishouden. Nee, want ondanks dat ik graag overal lijstjes van maak, om het georganiseerd te krijgen in mijn hoofd, dit alles heb ik nodig om er geen rommel van te maken.

Nou kan ik niet tegen rommel, dus gelukkig ruim ik al snel weer op. Maar echt van nature gaat niet vaak niet. Ik moet het boek van Marie Kondo nog maar eens goed doornemen.

Toen ik nog thuis woonde

Gelukkig was het bij ons thuis echt niet zo streng. Wij kregen al vroeg te horen dat wij zelf onze kam er op moesten ruimen en schoonmaken. En wanneer en hoe vaak wij dat dan deden dat was onze eigen zorg. Zij kwam eigenlijk nooit op onze kamer, in ieder geval niet om op te ruimen. Nou ben ik wel een rommelkont, maar mijn kamer was nooit zo’n bende dat je er niet meer in kon komen, dus dat scheelt.

Mochten we op de kamer een rommel maken zoals wij zelf wilde, elders in het huis werd daar wel iets anders over gedacht. De schoenen horen in de kast, en als je je glas niet meer gebruikt dan ruim je deze op in de vaatwasser. Ik had er wel een handje van om dit te laten staan, want wat maakt dat ene glas of bord nu uit?

Nu ik al een langere tijd niet meer thuis woon, snap ik heel goed waarom mijn moeder dit wilde, want het was en is altijd opgeruimd in huis. Alles heeft een plek bij haar in huis.

Hoe denk ik er nu over?

Toen wij net getrouwd waren had ik het idee altijd maar aan het op te ruimen zijn. Ik bedacht dan ook geregeld, hoe doet mijn moeder dat toch? Met zes mensen in één huis en toch was het altijd opgeruimd in de woonkamer en keuken!

Ondertussen zijn wij wat jaren verder en weet ik heel goed hoe zij dat doet en hoe ook ikzelf er voor kan zorgen dat het opgeruimd is in huis. Want dat ene glas maakt dan misschien wel niet uit, maar het moet toch eens opgeruimd worden. Dus waarom zou je het niet gelijk doen?

Zo is het natuurlijk met alle spullen die je hebt. Als je het na gebruik gelijk weer opruim dan wordt het nooit rommelig. Zo is je huis altijd opgeruimd!

De realiteit

Om eerlijk te zijn weet ik bovenstaande heel goed. Als je iets niet meer gebruikt, ruim je het op daar waar het hoort. Maar in werkelijkheid heb ik er gauw een handje van om dat ene papiertje even snel in de lade van het dressoir te “gooien” in plaats van deze gewoon op te ruimen waar het hoort. Of de kleding op ons ladekastje te leggen in plaats van op te ruimen in de kledingkast. Of de schoenen netjes uitdoen bij de voordeur en deze daar vervolgens te laten staan, terwijl hoeveel moeite is het om ze even op te ruimen in de kast?

Het zit blijkbaar niet in mijn genen om alles direct op te ruimen na gebruik. Ik moet telkens tegen mijzelf zeggen, Mieke ruim het nou gelijk op. Het is een kleine moeite en hierdoor is het gelijk opgeruimd. Je bent het vervolgens niet kwijt en het belangrijkste nog, je loopt er niet steeds tegenaan. En toch, het blijft een soort struikel punt.

Waar ik ook nog wel eens tegenaan loop is dat niet alles een goede en praktische opberg plek heeft. Want ook al ruim in het dressoir geregeld op, toch is deze weer snel een zooitje. Net als de zolder, je ruimt het op, om er vervolgens weer alles te dumpen wat je kwijt moet. Je legt het niet daar terug waar je hem gepakt heb, nee ik leg hem bovenaan bij de trap neer, want die vijf meter verder lopen blijkt teveel moeite. Al vindt ik het dressoir en zolder nog niet eens zo erg, maar neem de badkamer, waarom leg je de haarborstel na gebruik niet gewoon terug in de kast?

Ondertussen leer ik wel steeds meer om alles op te ruimen. Zeker de hal, keuken en woonkamer wil ik graag opgeruimd hebben en zo houden. Als je bezig ben met iets, dan mag het echt wel rommelig zijn, maar daarna wil ik graag het gelijk weer opgeruimd hebben. Dit zijn de ruimtes waar je het meeste komt, voor ons des te belangrijker om dit opgeruimd te hebben. Dus als wij s’avonds naar bed gaan wil ik graag het opgeruimd hebben voor de volgende ochtend, maar eerlijk gezegd gebeurd dit niet elke avond.

Ben jij iemand die alles gelijk opruimt naar gebruik? Of ben je net als ik en heb je er ook een handje van om het pas op te ruimen als het in de weg ligt?

 

 

2 gedachtes over “Een opgeruimd huis, hoe dan?

  1. Ja hier is dat hetzelfde.
    Ik vind het super fijn als alles mooi opgeruimd is en rust uitstraalt.. maar waarom zorg ik er niet voor dat dit altijd zo is?
    Komt er iemand langs.. dan vlug vlug nog wat opruimen. Vaak zijn het kleine dingen die je ook al veel eerder opgeruimd zou kunnen hebben.
    Focus is bij mij ook; keuken, woonkamer en badkamer, dat deze ruimtes mooi opgeruimd zijn en de slaapkamer daarin mag ik mezelf/rommelig zijn haha.

    Wanneer je echt aan het opruimen bent.. wauw wat een fijn en voldaan gevoel geeft dat! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *