Je huishouden op orde krijgen naar griep

Je huishouden op orde krijgen naar griep

griep en huishouden

Van lezer Sietske kreeg ik de vraag of ik tips heb, om na een flinke griep de achterstand in je huis weg te werken, zonder hiervan depri te worden. Dat kan ik zeker, dus vandaag hierover mijn tips!

De griepepidemie waait weer door het land en velen worden er door geveld. Als je het goed te pakken hebt lig je zo één á twee weken in bed. Door de koorts en hoofdpijn kun je meestal niks en is zelfs de vaatwasser leegruimen al een hele klus. Het huishouden ligt dan even stil, zeker als meerdere gezinsleden de griep te pakken hebben. Er blijft dus van alles liggen, de vaat stapelt zich op en ook de was blijft liggen.

Ondanks dat je ziek bent, de rommel zie je meestal wel opstapelen. Je wilt het graag opruimen en aan kant hebben, maar je lichaam is het daar niet mee eens. Als je je dan iets fitter begint te voelen dan overkomt mij vaak het gevoel dat het huis ook gelijk weer aan kant moet wezen. Alleen niet realistich, je voelt je dan wel beter, je bent echt nog niet de oude! Het gevoel dat je na de vaatwasser uitruimen en de was opvouwen al geen energie meer hebt kan er voor zorgen dat je verlamd. Er moet nog zoveel gebeuren, maar door de hoeveelheid heb je geen overzicht en ook de puf niet om het overzicht te vinden. Zeker als je werkgever je weer graag op het werk ziet verschijnen, gaat daar al je energie naar toe, en loopt het huishouden nog verder achter.

Zo pak je het aan!

Doe het stapje voor stapje, je bent dan wel weer aan de betere hand, maar je merkt vaak wel dat je ziek bent geweest, niet te hard van stapel lopen dus. Het huishouden is niet in één dag verzaakt, het hoeft dus ook niet in één dag weer netjes te zijn!

Ruim eerst alle spullen die je verzameld hebt afgelopen dagen op. Alle snotdoekjes, keelsnoepjes, pijnstillers noem maar op. De griep is voorbij, dus weg ermee.

Zet lekker de ramen even open en verschoon de bedden. Je hebt er immers veel in gelegen de afgelopen dagen, je wilt weer in een fris bed slapen.

De frisse lucht circuleert weer heerlijk door het huis, tijd om de rest van de achterstand in het huishouden in te halen. Zet de vaatwasmachine aan en zorg dat de keuken weer opgeruimd en het aanrecht weer schoon is. Zet ook gelijk vast een wasje aan, die machine doet zijn werk wel.

Neem niet gelijk teveel hooi op je vork. Je bent immers goed ziek geweest, je lijf kan nog niet wat jij eigenlijk wil, geef je er dus aan over. Pak een kop thee en geniet ervan dat de eerste rommel al weg is. De vaatwasser en wasmachine draaien, het gaat de goede kant op!

Als de eerste rommel weg is krijg je al meer overzicht. De ziektekiemen worden steeds meer verdreven uit het huis. Tijd om de stofzuiger er weer door te halen, zeker als dit even geleden is knapt de boel hier flink van op! Stofzuigen kost vaak aardig wat energie, dus nogmaals neem je tijd.

Tijd om de toilet(ten) weer eens een beurt te geven. Even de boel weer lekker opfrissen. Daarna wordt het tijd om de stofdoek uit de kast te halen, de stof heeft zich vast opgestapeld. Als ook dat gedaan is ben je al een heel eind op weg.

De basis is gelegd, het grootste is nu gedaan, je hebt namelijk een begin gemaakt. Nu is het zorg om overzicht te krijgen van alles wat je nog moet doen. Pak vanaf nu weer je dagelijkse huishoudelijke taken op, zodat dit allemaal draait. Daarnaast vind ik het handig om een lijst te maken van alles wat je gedaan wilt hebben, ik pak dan mijn schoonmaakrooster en schrijf op wat er nog moet gebeuren van die maand. Je loopt dan nu misschien wel iets achter, maar door aankomende tijd steeds wat extra’s aan te pakken, loop je langzaam aan weer in.

Mijn allerlaatste tip, laat het. Als de ramen een keer niet gezeemd zijn, wat maakt het uit. Of als je de badkamer eens niet zo uitgebreid doet die maand, volgende maand weer een kans. Het belangrijkste is dat je weer de oude wordt en de gewone dagelijkse huishoudelijke taken lopen. Zorgen dat de was weer bij is en ook het koken weer opgepakt wordt.

Laat je dus zeker niet ontmoedigen door al het werk wat is blijven liggen! Pak het stapje voor stapje op, want een kleine stap is gemakkelijk te overzien. En je mag trots zijn op jezelf als je al een stap hebt gezet! Kijk naar de kleine dingen en wees er trots op!

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips. Wat zijn jou tips om het huishouden weer op te pakken naar een flinke griep? Laat het weten bij de reacties.

 

2 gedachtes over “Je huishouden op orde krijgen naar griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *