Vergeet niet je huis te ventileren!

Vergeet niet je huis te ventileren!

ventileren

Je huis moet luchten, iedereen weet het wel. Je leeft in je huis. Er wordt gekookt, er draaien verschillende apparaten in huis, de was hangt te drogen en er wordt gedoucht. Al deze dingen zorgen ervoor dat je huis gelucht en/of geventileerd moet worden.

Bij het koken, de was drogen en douchen komt er veel vocht in huis vrij, dit moet afgevoerd worden. Anders blijft het als het ware “hangen” en krijg je naast ongezonde lucht ook snel schimmel in huis.

Naast het vocht wat vrijkomt in je huis en afgevoerd moet worden, is het ook belangrijk om voldoende schonen lucht in huis te krijgen. Dit is veel gezonder voor je, de uitgeademde stoffen moeten toch ook ergens heen. Daarnaast is “schonen” lucht ook sneller te verwarmen, dus in de winter is het zeker goed om ook gewoon te luchten, je stookt dus niet alleen voor de mussen.

Hoe vaak luchten?

Eigenlijk heb je twee verschillen. Je hebt luchten, dit betekend een raam open zetten en de lucht als het waren afvoeren. Het is alleen belangrijker om te ventileren. Je moet er voor zorgen dat er continue een stroom van verse lucht binnenkomt en dit rond ventileert in je huis 24 uur per dag.

Daarnaast is de algemene vuistregel is elke dag minimaal 10 minuten te luchten. Gewoon even het raam open en voor de rest, de afzuigkap aan tijdens het koken, ventilatierooster altijd openlaten en mocht je een mechanische installatie hebben, deze vooral gebruiken.

Wat is echter de praktijk?

Geen huis is hetzelfde. Nieuwbouw huizen hebben vaak een mechanische afzuiging, terwijl oudere huizen soms niet eens ventilatieroosters hebben. Iedereen moet op zijn eigen manier opzoek gaan naar de beste manier van lucht/ventileren van zijn huis.

Ons huis is van 1964, wij hebben dubbel glas en de wanden en het dak zijn geïsoleerd. Op de begane grond hebben wij in de woonkamer geen ventilatieroosters, in de keuken wel, deze is alleen afgesloten van de woonkamer. In de woonkamer hebben wij vrij grote ramen die open kunnen. Op de eerste verdieping hebben wij in elk vertrek ventilatieroosters zitten en kleine raampjes die open kunnen. Op zolder zitten geen roosters.

De ventilatieroosters die wij in huis hebben staan vrijwel altijd open. In de winter, als het waait, doe ik ze nog wel eens dicht, maar vergeet ze dan wel weer open te zetten. In de woonkamer hebben wij dus geen roosters en alleen grote ramen die open kunnen. Niet prettig, want deze laat je niet open staan als je weg bent. Dat betekend dat er bij ons lang niet elke dag gelucht wordt. Zeker in de winter vergeet ik het gedurig waarbij de raam met geluk eens in de week open gaat. Het ventilatierooster in de keuken staat wel altijd open, door de deur in de woonkamer op te zetten hoop ik toch wat te ventileren. Maar of dit afdoende is? Ik betwijfel het.

Wat betreft de slaapkamer, hier gaat elke ochtend het raampje open en deze gaat pas weer dicht als wij naar bed gaan. Zeker de slaapkamer is erg belangrijk om goed te luchten en te ventileren. Je brengt hier immers, in ons geval, acht uur met zijn tweeën door. Even een raampje open zetten is dan niet overbodig. Het ventilatierooster staat altijd open!

In onze badkamer hebben wij een mechanische afzuiging zitten, deze zetten wij de laatste tijd wat vaker aan. Deze staat altijd op één, maar tijdens en na het douchen zetten wij deze nu op twee of drie. Toen wij hier net woonden deden wij dit netjes, maar dit vergaten wij geregeld. Nu kwam er alleen wat schimmel in de voegen, dus ventileren is wel degelijk belangrijk!

Ons huis is daarnaast zo ie zo erg vochtig en helaas daardoor ook snel schimmelig. Toen wij hierin kwamen zat er op verschillende plekken schimmel. Dit hebben wij weggehaald, maar nu, naar vier jaar, dringt het op sommige plekken toch weer omhoog. Vandaar ook dit artikel, zeker als reminder voor mijzelf, goed luchten en ventileren. Want schimmel in huis is niet gezond!

Met de houtkachel is het vocht wel een stuk minder geworden in huis. Maar doordat je de houtkachel moet voorzien van hout komt er regelmatig rook uit bij het open doen. Ook dit rook moet afgevoerd worden, dus open zetten die handel!

Hoe vaak zet jij de raam open en laat je de boel luchten? En is jou huis voorzien van ventilatieroosters en/of een mechanisch ventilatiesysteem?

 

6 gedachtes over “Vergeet niet je huis te ventileren!

  1. Het lijkt mij inderdaad ook gezonder, goed dat jij het elke dag doet! Zelf vind ik het wel lastig, zeker als ik de hele dag werk. Ik laat dan liever niet de ramen open.

 1. Hallo Mieke

  Heb je blog ontdekt..Super !
  Wilde vragen of je tips hebt om hoe na een flinke griep de achterstand in je huis weg te werken zonder depri te worden..

  groetjes
  Sietske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *