Espressomachine schoonmaken, zo doe je dat!

Espressomachine schoonmaken, zo doe je dat!

Espressomachine

Je houdt ervan of niet, koffie! Zelf vind ik het heerlijk om in de ochtend rustig een bakkie koffie te nemen en even rustig wakker te worden. Niet dat ik perse koffie nodig heb hoor, althans dat denk ik, maar de bittere smaak vind ik vooral lekker in de ochtend.

Er zijn tal van mogelijkheden om je te voorzien van een bakje koffie. Van filterkoffie, senseo, oploskoffie of verse bonen, het kan allemaal! Wij hebben jaren filterkoffie gebruikt, goedkoop en lekker. Een senseo hebben wij ook gehad, maar dat vinden wij beide geen lekkere koffie. Alleen filterkoffie is dan lekker en goedkoop, het nadeel is dat je niet zomaar één kopje koffie kunt zetten. En aangezien ik in de ochtend er maar één of hooguit twee neem, was het vaak niet de moeite om te zetten. Of ik zetten meerdere kopjes en deed het in de thermoskan, alleen dit wordt toch minder naar een aantal uur.

Hierom zijn wij een klein jaar geleden toch overstapt op een espressomachine. Na lang wachten en rond kijken was daar een leuke aanbieding en hebben wij onze slag geslagen. Daarna niet meer voor dat geld een espressomachine gezien, wachten wordt soms dus beloond!

Wij zijn heel erg blij met deze machine en hebben er nog elke dag plezier van. Snel een bakkie koffie, maar wel lekker! Alleen een koffiefilterapparaat ontkalk je een keer, maar een espressomachine heeft iets meer aandacht nodig, er zit nou eenmaal meer techniek in. Vandaag laat ik zien hoe ik dit aanpak.

Zo doe je dat:

Espressomachine

Allereerst spoel ik de machine drie keer door, het water is eerst aardig bruin, maar wordt steeds lichter. Even de koffie wegspoelen wat is blijven zitten.

Espressomachine1

Dan is het tijd om alles eruit te halen wat eruit kan. Het opbangbakje voor de koffieprut maak ik leeg, en ook het uitlekbakje haal ik uit elkaar. Dit alles gaat in een sopje met afwasmiddel. Zeker in het uitlekbakje zit vaak een hoop rommel en aanslag, dit zie je goed op de foto links boven. Als alles weer schoon is kan het terug op zijn plaats. Vervolgens gaat er nog een doek over en langs de machine, want ook hier verzamelen zich allerlei koffiespetters.

Espressomachine

En de machine is weer schoon. Het kost bijna geen moeite, ik doe dit elke week, maar sla ook gerust eens een weekje over. Voor het behoud van de machine vind ik voornamelijk het doorspoelen belangrijk, de koffie laat natuurlijk toch een laagje achter, door dit wekelijks te doen hoop ik problemen te voorkomen.

Naast dat ik dit wekelijks doe, geeft de machine eens in de zoveel tijd aan wanneer hij schoongemaakt of ontkalkt moet worden. Hiervoor gebruik ik de speciale producten die de fabrikant erbij levert. Het boekje geeft heel simpel, door middel van een stappenplan, aan wat je moet doen om de juiste schoonmaakcyclus te volgen. Ik heb hem nu één keer ontkalkt en drie keer moeten schoonmaken. De machine is dan ongeveer half uur bezig met spoelen, je moet zelf alleen het opvangbak legen, de machine doet de rest.

Geen één machine is natuurlijk hetzelfde, mocht jij zo’n apparaat hebben lees dan zeker de bijsluiter die meegeleverd is. Echter denk ik dat de basis wel hetzelfde is. Het is belangrijk om het goed schoon te houden, hierdoor blijft je machine optimaal presteren. Haal eruit wat kan en maak dit schoon. De koffie laat op sommige plekken echt een laagje achter, als je dit niet weghaalt wordt het alleen maar erger. Het zou jammer zijn al het apparaat het snel begeeft, terwijl een wekelijks onderhoud het misschien kan voorkomen.

Wij hebben de machine natuurlijk nog geen jaren, dus of het echt werkt kan ik niet helemaal zeggen. Het zal ook per merk verschillen hoe gevoel een apparaat is. Ik hoop dat wij nog jaren plezier zullen hebben van deze machine.

Wat voor een koffieapparaat heb jij? En hoe maak jij hem schoon?

 

2 gedachtes over “Espressomachine schoonmaken, zo doe je dat!

  1. Ik heb exact dezelfde machine en gebruikte ook de originele tabletjes en maakt regelmatig schoon en elke dag eerst spoelen met de spoelknop voordat er koffie gezet wordt.
    Na één jaar was de machine defect. Ratelde flink en klaar. Ze hebben de machine netjes opgehaald van Krups en gerepareerd terug gebracht en liep weer als een zonnetje. Op de pakbon was te zien dat er heel wat nieuwe materialen ingegaan waren. Maar goed.
    Ik heb een tip voor de grote schoonmaak. Paar schepjes soda in je waterreservoirs en en de grote spoel ronde vokgens boekje Ipv tabletje. Ik heb nog nooit zo zwart water uit zien komen en schilfers. Dan is ie pas echt schoon. Je moet daarna nog wel een paar keer extra spoelen zoals je elke dag doet net zolang tot er schoon water uitkomt. Ik kan je vertellen dat hij dan schoner dan ooit te voren is.

    1. Dank je wel voor je reactie. Ik ga het zeker proberen met soda, de machine vraagt al een paar dagen om clean, dus dat komt goed uit! Wij hebben gelukkig nog nooit problemen gehad met de machine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *