Dit dekbed moet je hebben!

Dit dekbed moet je hebben!

dekbed

Geen mens is hetzelfde, iedereen heeft zijn wensen ook als het gaat om een dekbed. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Van eenpersoons- of tweepersoonsdekbedden, en ook aan de koukleum of de warmbloedige mensen is gedacht. Maar wat moet je nu kiezen? En waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed?

Welk formaat neem je?

Dit hangt voor een groot deel af van de grote van je bed. Als je een eenpersoonsbed hebt, dan volstaat een eenpersoon dekbed meestal ook. Bij een tweepersoonsdekbed die 160 cm breed is, heb je een kleiner dekbed nodig dan wanneer je een 200 cm beter hebt. En naast dat het afhangt van de breedte van je bed, moet je kijken naar wat je fijn vind. Zelf wil ik het liefst veel dekens hebben en niet te kort komen. Ons dekbed is dan ook 220 bij 240 cm, zo hebben wij geen gestoei met de dekens.

Welk materiaal moet je kiezen?

Er zijn verschillende soorten materialen waar je uit kunt kiezen. Grofweg gezegd heb je natuurlijk en synthetisch dekbedden, voor elk materiaal is wat te zeggen. Welke jij kiest is voornamelijk persoonlijk. Onderstaand geef ik een aantal voor- en nadelen.

Dons/veren;

Voordelen;  Dons isoleert goed, en ventileert daarnaast ook goed. Het valt echt als een deken om je heen. Ondanks dat ze goed isoleren voelt het luchtig aan, als dons.

Nadelen; Goede kwaliteit dons is vrij prijzig. Daarnaast is dons niet gemakkelijk zelf schoon te houden.

Synthetisch; bestaat meestal uit polyester

Voordelen; Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen het beste een synthetisch dekbed kopen. Dit omdat deze gewassen mogen worden op hogere temperaturen, waardoor de huisstofmijt dood gaat. Een synthetisch dekbed is vaak ook goedkoper.

Nadelen; Het ventileert minder goed.

Welke dikte neem je?

Als je dan weet welke maat en materiaal dekbed je wilt, moet je gaan kijken naar de dikte van het dekbed. Heb je het snel warm of ben je juist een koukleum? Niet onbelangrijk om hier goed naar te kijken.

Je hebt hier verschillende types in, een zomerdekbed, deze is het dunst voor warme dagen, of een winterdekbed, deze is dikker waardoor comfortabeler is in de winter.

Dan heb je ook nog een vierseizoenendekbed. Deze bestaat uit een zomerdekbed en een herfst/lente dekbed welke je samen kunt vastmaken tot één winterdekbed. De meest praktische oplossing, zo heb je het niet koud in de winter en is het in de zomer niet te warm.

Dekbedden worden overigens in verschillende warmteklasse verdeeld;

Warmteklasse 1: Dit zijn de warmste dekbedden voor mensen die het snel koud hebben.

Warmteklasse 2: Net iets dunner dan klasse 1 en wordt gezien als het winterdekbed.

Warmteklasse 3: De tussenweg, voor de herfst en lente, maar voor niet te warme zomers of te koude winters voldoet dit dekbed zeker.

Warmteklasse 4: Het dunste dekbed welke optimaal is voor de zomer.

Hoe reinig je een dekbed?

Een synthetisch dekbed kan je gemakkelijk wassen op een hogere temperatuur. Daarnaast is het dekbed vaak wat compacter waardoor hij gemakkelijk in de trommel past.

Een donzen dekbed kan ook in de wasmachine, maar niet hoger dan 40°C. Daarnaast moet je over een grote trommel beschikken wil het dekbed erin kunnen. Ons zomerdekbed kan er net in, maar het winter helaas niet.

Lees in ieder geval goed de was instructies die aangegeven staan op je dekbed. Je kunt je dekbed ook laten reinigen bij een stomerij. Ik zal toegeven dat ik dit nog nooit gedaan hebben, terwijl wij er toch al ruim zes jaar onder liggen. Misschien toch maar eens informeren wat hiervan de kosten zijn en hoe lang het dan duurt.

Hoe lang doe je met een dekbed?

Er wordt maximaal acht tot tien jaar gezegd. Ik geloof zeker dat het hygiënische is om na zoveel jaar het dekbed te vervangen, maar of iedereen dat ook daadwerkelijk doet? Zoals eerder gezegd hebben wij het dekbed nu zo’n zes jaar en gaat inderdaad de kwaliteit achteruit. De dons is niet meer zo vol als dat het geweest is. Daarnaast ziet het er ook niet meer zo fris uit als een nieuw dekbed. Voorlopig kan het dekbed nog wel mee, maar dit zal geen zes jaar meer duren 😉

Welke keuze maak je uiteindelijk?

Het kan nog een aardige klus zijn om een geschikt dekbed te kiezen die voldoet aan jou wensen. Zeker als je je dekbed moet delen, kan dit lastig kiezen zijn. Peter heeft het bij ons meestal kouder, waardoor het tweede dekbed meestal alleen bij hem ligt. Zelf heb ik voldoende aan het herfst/lente gedeelte. Welke keuze je uiteindelijk moet maken is helemaal aan jezelf. Het is zo persoonlijk wat je fijner vindt. Zelf vind ik dons erg lekker liggen, en zou dus niet anders willen.

Van wat voor een materiaal is jou dekbed? En hoe lang lig jij er al onder? Ik ben benieuwd.

Bronnen;
http://www.dekbedden.nl/meest-gestelde-vragen#artikel1
https://www.bol.com/nl/m/wonen/welk-dekbed-past-bij-mij/index.html

2 gedachtes over “Dit dekbed moet je hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *