Zorgverzekering 2016, wat doe jij?

Zorgverzekering 2016, wat doe jij?

zorgverzekering

Als het einde van het jaar nadert dan betekend dat ook dat je kunt overstappen met je zorgverzekering. Je moet weer voor een heel jaar proberen in te schatten welke zorg je eventueel nodig hebt. Je krijgt van allerlei kanten wel reacties en berichtten om over te stappen. Zo leeft het behoorlijk bij de mensen om mij heen, al komt dit misschien ook omdat ik dit aanwakker. Ook de brievenbus ziet van alles langs komen met de beste aanbiedingen. Het lijkt wel of het niet meer om de beste zorg gaat, maar om gewoon zoveel mogelijk mensen te trekken. Ik heb zelfs foldertjes gehad waarbij je cadeautjes kreeg bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Kortom het leeft op het moment aardig onder de mensen. En gelukkig maar, want het is echt slim om te kijken bij de buren, als je het mij vraagt! Ik moet wel bekennen dat wij nu één keer zijn overstapt, zo’n drie jaar geleden denk ik. Wij hebben onze zorg nu geregeld via Interpolis. Omdat wij klant van Rabobank zijn is het lonend om de zorg te verzekeren via Interpolis. En verzekeraar die goed bekend staat en door de korting via de Rabobank helemaal niet duur was. Alleen de premies voor 2016 zijn behoorlijk gestegen, zoals bij de meeste verzekeraars het geval is. Hierdoor werd het wel interessant om over te gaan stappen. Het heeft dan ook wat tijd gekost om de juiste verzekeraar te vinden die past bij onze wensen. Vanaf het moment dat de zorgpremies bekend werden, ben ik gaan zoeken op vergelijkingswebsite’s. Zelf vindt ik de website van poliswijzer.nl en independer.nl het fijnst! Deze zijn vrij duidelijk en overzichtelijk, daar houdt ik van.

Gecontracteerd of niet?

Maar ondanks de vele vergelijkingssites bleef het een aardige weer war van allerlei aanbieders. Want welke verzekeraar heeft een contract met welk ziekenhuis? Niet altijd even overzichtelijk en op sommige websites van zorgverzekeraars ronduit slecht te vinden! Vaak moet je een aandoening invullen, handig als je weet waar je last van hebt/krijgt, maar niet zo handig als je dat niet van te voren weet. Ik wil daarom gewoon weten of een zorgverzekeraar gecontacteerd is met de ziekenhuizen bij ons in de buurt. Dit lijkt mij toch vrij logisch? Op de website van independer kwam ik erachter dat je ook zorgverleners kunt aanvinken. Ideaal, je geeft aan bij welke ziekenhuizen je terecht wilt kunnen en hier worden dan de zorgverzekeraars op geselecteerd. Hierdoor vielen er opeens een groot aantal verzekeraars af, waardoor de keuze al een stuk gemakkelijker werd.

Onze wensen/vereiste

Peter: basisverzekering met het maximale eigen risico van €885,-.

Mieke: basisverzekering met het verplichte eigen risico van 385,-

Wij willen graag naar de ziekenhuizen hier in de omgeving kunnen, maar wij vinden het ook belangrijk om naar het UMC in Utrecht en het Radboud UMC in Nijmegen te kunnen. Daarnaast betalen wij het liefst per jaar, om zo gebruik te kunnen maken van de 2% korting.

Bovenstaande laat zien dat wij geen aanvullende verzekeringen nodig hebben. Dit scheelt al een hoop uitzoek werk. Echter was het vrij lastig om een verzekeraar te vinden die gecontracteerd is met het Radboud.

Voor Peter doen wij het maximale aan eigen risico. Het rekensommetje is voor ons heel simpel, verbruik je het verplichte eigen risico van €385,- dan moet je het zeker niet verhogen door de premiekorting. Maar verbruik jij je eigen risico nooit en mocht het wel nodig zijn, kun je dan €885,- betalen, dan zou ik dit zeker op maximaal zetten. Mocht je bij overziende omstandigheden toch €885,- moeten betalen, maar heb je dit niet, doe je eigen risico dan ook zeker niet omhoog. Voor mij deden wij vorige jaren ook het maximale aan eigen risico, maar ik verwacht dat ik nog wel eens aan de €385,- kan komen, vandaar dat deze niet hoger gezet wordt dit jaar.

Welke is het geworden?

Uit eindelijk ben ik uitgekomen op “de Friesland verzekeraar“, deze is goedkoop en is gecontracteerd met de ziekenhuizen die wij graag willen en ze geven jaarkorting. Kortom is dit de verzekeraar die wij zoeken. Omdat de naam mij niet bekend voorkwam was het niet de eerste keuze. Stom dat je af gaat op je gevoel, maar afgelopen weekend reviews gelezen en deze zijn over het algemeen positief. Mijn moeder was ook gelijk enthousiast en heeft gelijk met ze gebeld om het één en ander te vragen. Zij werd vriendelijk te woord gestaan, ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk!

De kosten

Peter      €820,20 per jaar, dit is €68,35 per maand.

Mieke    €1078,92 per jaar, dit is €89,91

Conclusie

Het is een behoorlijke kostenpost, maar je ontkomt er niet aan. Het blijft lastig om een goede keuze te maken! Het zal aankomend jaar moeten uitwijzen of het een slimme zet was of niet.

Stap jij ook over van zorgverzekering? En kies je voor het maximale eigen risico? Ik ben benieuwd wat jij doet, laat het weten bij de reacties.

6 gedachtes over “Zorgverzekering 2016, wat doe jij?

  1. Ik moet er nog naar kijken, maar ik vrees dat ik dat niet te lang ga doen… Vind het namelijk een vreselijk vervelend klusje. Ik denk dat ik lekker makkelijk blijf zitten bij mijn huidige verzekeraar.

  2. Wij zijn ook bij de Friesland en dat bevalt goed. Wordt je lid van het Fryske Gea dan krijg je korting bij de Friesland. Even bellen naar de Friesland en zij regelen het lidmaatschap. Het levert toch weer korting op.
    Groetjes sannie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *