Mijn ervaring met knab bank!

Mijn ervaring met knab bank!

Een tijd geleden was ik aan het rond kijken bij verschillende banken voor een betere spaarrente. De rentes staan overal laag, maar onze huidige bank zit wel aan de onder grens en zakt alleen maar. Het was dus zeker moeite om eens elders te kijken. Alleen mijn zoektocht was gestopt, eigenlijk was het een beetje in de vergetelheid geraakt, tot dat Peter zijn broer met de Knab bank aan kwam zetten. Hij was hierover erg te spreken, je begrijpt mijn interesse was dus gewekt!

Op hun website bleek al snel dat het een andere bank is dan de meeste banken. Ze hebben een hoge rente, maar de hogere rente is het niet enige wat mij trok naar deze bank. De vele mogelijkheden met alerts sprak mij aan. Ook de mogelijkheid tot meerdere spaarrekeningen te openen en deze bij naam te noemen was iets wat ik al langere tijd zocht! Read more

Wat is jou financiële buffer?

Wat is jou financiële buffer?

financien

Heb jij een financiële buffer, zodat je onverwachte kosten kunt opvangen? De wasmachine dit stuk gaat of de koelkast die het opeens begeeft. Of wat dacht je van de computer of laptop die met geen mogelijkheid meer aan wil. Het zijn allemaal apparaten waar ik in ieder geval niet zonder wil, maar wel een grote uitgaven zijn als dit onverwachts nodig is.

Om zulke onverwachte uitgaven te kunnen overzien is het verstandig om een financiële buffer op te bouwen. Zo voorkom je dat je opeens aan het einde van de maand niets meer hebt en dan zul je zien, de wasmachine begeeft het. Eén tijdje is het misschien te overbruggen zonder, maar al gauw wil je graag een machine. Het loon komt binnen, dus de machine wordt bestelt, maar er zijn die maand nog meer uitgaven. De vaste lasten moeten gewoon betaald worden en ook eten op tafel is fijn. Je kunt misschien tijdelijk rood staan of wat geld lenen, echter loop je dan achter feiten aan. Voor je het weet stapelen de rekeningen op en ben je het overzicht kwijt. Read more

Onze financiën op een rij voor 2016

Onze financiën op een rij voor 2016

Elk jaar maak ik weer een excel overzicht met daarin onze vaste uitgaven en inkomsten per maand voor dat jaar. Ook dit jaar ben ik weer bezig geweest en deze wil ik graag met jullie delen. Aankomend jaar zal er vanaf maart wel het één en ander veranderen aangezien Peter dan begint aan zijn nieuwe baan. De dieselkosten zullen omhoog gaan en wij zullen opzoek moeten naar een internetprovider, dit wordt nu betaald vanuit zijn werkgever.

Betaalrekeningen

In deze blog heb ik al eens verteld dat wij meerdere bankrekeningen hebben, twee betaalrekeningen en twee spaarrekeningen hebben. Ondertussen hebben wij naast onze huidige bank ook bij een andere bank rekeningen geopend. Als eerste reden was hiervoor de hogere rente bij de “nieuwe” bank. Daarnaast is deze bank, Knab, ook erg gericht om alles online te regelen. Hierdoor kun je allerlei alerts instellen, maar binnenkort meer hierover!

financiënDit is onze gewone betaalrekening. De boodschappen en overige nemen wij meestal contant op, de rest blijft gewoon op de rekening staan. Zoals je kunt zien gaan de dieselkosten vanaf maart omhoog. Dit is een vrij hoge inschatting, hoe dit werkelijk uitpakt zal dan uitwijzen. Als de prijzen blijven dalen van de olie dan kan dit nog wel naar beneden.

financiënBovenstaande is onze tweede betaalrekening, hierop worden al onze vaste lasten afschreven. Per juli vindt er altijd een huursverhoging plaats, ik ben uit gegaan van een verhoging van 4%. Daarnaast zullen wij vanaf maart zelf onze internetprovider moeten betalen. Ik ben al aan het rond kijken en kom nu ongeveer uit tussen de €30,00 á €35,00 per maand. De rest van de kosten blijven ongeveer gelijk aan afgelopen jaar. Netflix hebben wij meestal niet het hele jaar, eind van de winter kijken wij toch minder en zeggen wij tot nu toe altijd het abonnement weer op. Maar voor nu staat hij er gewoon voor het hele jaar in.

Spaarrekeningen

spaarrekening

Op deze spaarrekening boek ik elke maand het totaalbedrag over, om zo alvast te sparen voor de vaste kosten die jaarlijks terugkomen. Via de Rabobank kun je werken met spaarpotten, echter ga ik vanaf aankomend jaar bovenstaande bedragen overboeken naar onze nieuwe Knab bankrekening. Hier kun je zoveel spaarrekeningen openen zoals je wilt en kunt deze een willekeurige naam geven. Dit gaat gemakkelijk en snel!

Alle bedragen heb ik weer iets verhoogt ten aanzien van afgelopen jaar. Het is en blijft toch een inschatting. Meestal houdt ik van de gemeentelijke belastingen en tricijn (waterschapsbelasting) geld over, alleen afgelopen jaar kwam ik wel tekort voor de zorgverzekering. Deze heb ik dus iets verhoogt. Ook de verzekeringen en auto onderhoud zijn schattingen. Zeker het onderhoud van de auto zegt weinig, er kan altijd wat stuk gaan wat duur is, maar hierdoor heb je al wel een kleine buffer opgebouwd.

Naast onze vaste lasten spaarrekening hebben wij ook nog een bufferspaarrekening. Het geld wat overblijft na afschrijving van bovenstaande rekening wordt overgeboekt naar deze rekening.

Mocht je interesse hebben in het Excel bestand wat ik gebruik om onze financiën bij te houden, laat dan een reactie achter of stuur een berichtje via het contactformulier, ik zal deze je dan zo snel mogelijk toesturen via de e-mail.

Hoe houdt jij de financiën bij? En werk je ook met verschillende rekeningen? Laat het weten bij de reacties.

 

Zorgverzekering 2016, wat doe jij?

Zorgverzekering 2016, wat doe jij?

zorgverzekering

Als het einde van het jaar nadert dan betekend dat ook dat je kunt overstappen met je zorgverzekering. Je moet weer voor een heel jaar proberen in te schatten welke zorg je eventueel nodig hebt. Je krijgt van allerlei kanten wel reacties en berichtten om over te stappen. Zo leeft het behoorlijk bij de mensen om mij heen, al komt dit misschien ook omdat ik dit aanwakker. Ook de brievenbus ziet van alles langs komen met de beste aanbiedingen. Het lijkt wel of het niet meer om de beste zorg gaat, maar om gewoon zoveel mogelijk mensen te trekken. Ik heb zelfs foldertjes gehad waarbij je cadeautjes kreeg bij het afsluiten van een zorgverzekering. Read more

Kasboek bijhouden, het blijft een uitdaging!

Kasboek bijhouden, het blijft een uitdaging!

financien

Een kasboek bijhouden is het eerste wat je wordt aangeraden voor als je wilt besparen. Bij het programma “dubbeltje op zijn kant”, wordt altijd als eerst gezet, jullie gaan vanaf nu een kasboek bijhouden. En ik kan het alleen maar beamen, dat het inderdaad goed is om een kasboek bij te houden. Een besparing begint nou eenmaal bij inzicht. Als je ziet wat je uitgeeft en waaraan, dan ga je je pas realiseren dat bepaalde uitgaven helemaal niet nodig waren. Hierdoor is het telkens weer een les voor de volgende keer. Read more