Kasboek bijhouden, het blijft een uitdaging!

Kasboek bijhouden, het blijft een uitdaging!

financien

Een kasboek bijhouden is het eerste wat je wordt aangeraden voor als je wilt besparen. Bij het programma “dubbeltje op zijn kant”, wordt altijd als eerst gezet, jullie gaan vanaf nu een kasboek bijhouden. En ik kan het alleen maar beamen, dat het inderdaad goed is om een kasboek bij te houden. Een besparing begint nou eenmaal bij inzicht. Als je ziet wat je uitgeeft en waaraan, dan ga je je pas realiseren dat bepaalde uitgaven helemaal niet nodig waren. Hierdoor is het telkens weer een les voor de volgende keer.

Nou heb ik alles mooi op een rijtje, ik weet precies, niet op de cent af hoor, wat er uitgaat en inkomt als het gaat over onze loon en vaste lasten en uitgaven. Maar een kasboek bijhouden, hou maar op! Ik heb de afgelopen jaren al op schillende manieren geprobeerd, gewoon een schriftje, via een app op de telefoon of gewoon door een excel document bij te houden. Elke keer faalde het weer. Meestal vergat ik het gewoon of ik dacht, dat doe ik vanavond wel even bijwerken. Het is mij alleen nog nooit langer gelukt dan twee weken, als ik dat überhaupt gehaald heb. Aan de bonnetjes ligt het overigens niet, deze neem ik altijd trouw mee, om na het controleren in de tas te stoppen en deze na een tijdje maar weg te gooien.

Maar afgelopen maand ging ik het veranderen! Om te laten zien dat wij het kunnen redden met €175,00 per maand wilde ik een kasboek bijhouden. Dan kon ik vandaag jullie een mooi overzicht laten zien van onze uitgaven, met natuurlijk als resultaat dat wij het deze maand hadden gered. Je begrijpt al wel dat dit natuurlijk niet is gelukt!

Ik begon goed met het pinnen van het budget deze maand en deze in te vullen. Dan staat die er maar vast in. Alleen vraag het mij niet hoe, maar er is vervolgens geen één uitgaven bij gehouden. Althans door het op te schrijven, in mijn hoofd zat telkens, ohh ik moet zo het kasboek eens bijhouden. Zo vaak komen wij niet in de supermarkt dus veel kan het niet wezen, maar deze maand heb ik naast het kastboek niet bijhouden het ook niet gered met het budget. Ging het vorige maand prima, deze maand hebben wij het ver overschreden met €235,00, dus gewoon €60,00 boven budget!

Waar ligt dat dan aan zul je je misschien afvragen. Nou, ik heb begin van de maand geen boodschappenlijst gemaakt voor de maandboodschappen. Ik meende deze maand niet veel nodig te hebben en het wel gemakkelijk uit mijn hoofd te doen. Ondertussen doen we al zo lang maandboodschappen, ik moest nu toch wel weten wat wij “verbruiken”. Alleen ik heb deze maand geregeld naast het net gevist. Elke week was er wel iets op, waardoor ik alsnog naar de supermarkt moest met als resultaat ik weer meer kocht dan nodig was. Toch broodjes voor tussen de middag, daag goedkoop sneedje brood. Geen hele grote uitgaven, maar elke keer één tientje is er toch weer één.

Ook was vorige week bier in de aanbieding. Eigenlijk was het geld op, maar ja, Peter doet daar lang mee en overstuur gaat het toch niet. Maar twee kratten bier met statiegeld wat er op dat moment nog bij komt zorgde wel voor extra uitgaven. Ook waren zijn scheermesjes in de aanbieding, dus ook die mee genomen.

Wij verkeren in de luxe positie dat wij ons bovenstaande extra uitgaven kunnen permitteren. Dat is soms natuurlijk ook het gemakzucht, wetende dat het niet heel erg is om het budget te overschrijden, het kan immers. Daarnaast blijft het voor ons wel een uitdaging om met een budget van €175,00 per maand aan boodschappen uit te komen. Aankomende maand gaan wij weer ons best doen. De boodschappenlijst is in ieder geval al gemaakt, dus daar zal het niet aan liggen!

Hou jij een kasboek bij?

2 gedachtes over “Kasboek bijhouden, het blijft een uitdaging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *