Onze financiën op een rij voor 2016

Onze financiën op een rij voor 2016

Elk jaar maak ik weer een excel overzicht met daarin onze vaste uitgaven en inkomsten per maand voor dat jaar. Ook dit jaar ben ik weer bezig geweest en deze wil ik graag met jullie delen. Aankomend jaar zal er vanaf maart wel het één en ander veranderen aangezien Peter dan begint aan zijn nieuwe baan. De dieselkosten zullen omhoog gaan en wij zullen opzoek moeten naar een internetprovider, dit wordt nu betaald vanuit zijn werkgever.

Betaalrekeningen

In deze blog heb ik al eens verteld dat wij meerdere bankrekeningen hebben, twee betaalrekeningen en twee spaarrekeningen hebben. Ondertussen hebben wij naast onze huidige bank ook bij een andere bank rekeningen geopend. Als eerste reden was hiervoor de hogere rente bij de “nieuwe” bank. Daarnaast is deze bank, Knab, ook erg gericht om alles online te regelen. Hierdoor kun je allerlei alerts instellen, maar binnenkort meer hierover!

financiënDit is onze gewone betaalrekening. De boodschappen en overige nemen wij meestal contant op, de rest blijft gewoon op de rekening staan. Zoals je kunt zien gaan de dieselkosten vanaf maart omhoog. Dit is een vrij hoge inschatting, hoe dit werkelijk uitpakt zal dan uitwijzen. Als de prijzen blijven dalen van de olie dan kan dit nog wel naar beneden.

financiënBovenstaande is onze tweede betaalrekening, hierop worden al onze vaste lasten afschreven. Per juli vindt er altijd een huursverhoging plaats, ik ben uit gegaan van een verhoging van 4%. Daarnaast zullen wij vanaf maart zelf onze internetprovider moeten betalen. Ik ben al aan het rond kijken en kom nu ongeveer uit tussen de €30,00 á €35,00 per maand. De rest van de kosten blijven ongeveer gelijk aan afgelopen jaar. Netflix hebben wij meestal niet het hele jaar, eind van de winter kijken wij toch minder en zeggen wij tot nu toe altijd het abonnement weer op. Maar voor nu staat hij er gewoon voor het hele jaar in.

Spaarrekeningen

spaarrekening

Op deze spaarrekening boek ik elke maand het totaalbedrag over, om zo alvast te sparen voor de vaste kosten die jaarlijks terugkomen. Via de Rabobank kun je werken met spaarpotten, echter ga ik vanaf aankomend jaar bovenstaande bedragen overboeken naar onze nieuwe Knab bankrekening. Hier kun je zoveel spaarrekeningen openen zoals je wilt en kunt deze een willekeurige naam geven. Dit gaat gemakkelijk en snel!

Alle bedragen heb ik weer iets verhoogt ten aanzien van afgelopen jaar. Het is en blijft toch een inschatting. Meestal houdt ik van de gemeentelijke belastingen en tricijn (waterschapsbelasting) geld over, alleen afgelopen jaar kwam ik wel tekort voor de zorgverzekering. Deze heb ik dus iets verhoogt. Ook de verzekeringen en auto onderhoud zijn schattingen. Zeker het onderhoud van de auto zegt weinig, er kan altijd wat stuk gaan wat duur is, maar hierdoor heb je al wel een kleine buffer opgebouwd.

Naast onze vaste lasten spaarrekening hebben wij ook nog een bufferspaarrekening. Het geld wat overblijft na afschrijving van bovenstaande rekening wordt overgeboekt naar deze rekening.

Mocht je interesse hebben in het Excel bestand wat ik gebruik om onze financiën bij te houden, laat dan een reactie achter of stuur een berichtje via het contactformulier, ik zal deze je dan zo snel mogelijk toesturen via de e-mail.

Hoe houdt jij de financiën bij? En werk je ook met verschillende rekeningen? Laat het weten bij de reacties.

 

4 gedachtes over “Onze financiën op een rij voor 2016

  1. Ik heb je mail ontvangen, heel erg bedankt voor je snelle reactie!! Deze blog voeg ik meteen toe aan mijn favorieten, zoveel handige onderwerpen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *