Zo krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven!

Zo krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven!

geld

Het is deze week de “week van het geld”. Op verschillende scholen staat deze week in het teken van geld, hoe kun je sparen en hoe ga je om met geld. Een belangrijk onderwerp om kinderen mee kennis te laten maken. Des te belangrijker voor ons als volwassenen om ook onze financiën weer eens goed onder te loep te nemen en bewust te worden van onze uitgaven. Deze week hoop ik daar meer over te hebben.

Om te kunnen sparen en te besparen moet je als eerst inzicht hebben in je financiën. Want als je niet weet wat er inkomt en wat er uit gaat kun je ook geen spaardoelen vaststellen. Je kunt wel €100 elke maand apart willen leggen, maar als die ruimte er niet is wordt het lastig. Tijd dus om te kijken of die ruimte er is of dat er anders ruimte gemaakt kan worden.

Ga ervoor zitten!

Download allereerst je bankafschriften van de afgelopen drie maanden. Ik weet dat er tools zijn om je bankafschriften te uploaden in programma’s waarbij dan gelijk je inkomsten en uitgaven uitrollen. Maar dit zegt zo weinig, je moet immers zelf aan de slag gaan, hierdoor krijg je er veel meer gevoel mee. Daarom adviseer ik om je bankafschriften te printen van minimaal afgelopen drie maanden.

Vasten lasten

Pak een pen en papier of gebruik een Excel sheet, en maak hierin twee kolommen, voor inkomsten en uitgaven. Loop je afschriften per maand langs, en noteer alle inkomsten in de juiste kolom, zoals loon, toeslagen en eventuele overige inkomsten. Vink het af op het afschrift, zodat je weet dat dit is genoteerd in je overzicht. Nu loop je je bankafschriften langs voor de vaste lasten die afschreven worden, beginnend bij;

  • huur/hypotheek
  • energieleverancier
  • water
  • wegenbelasting
  • verzekering
  • abonnementen

Variabele lasten

Als de vaste lasten van de afgelopen drie maanden in kaart zijn gebracht, ga je kijken naar je variabele lasten. Loop nu alle pintransacties langs bij de supermarkten en tel dit op als één bedrag per maand aan boodschappen. Vervolgens doe je dit bij kledingwinkels, drogisterijen, dit kun je zo ver specificeren als je wilt. Zorg dat je alles genoteerd hebt van je bankafschriften op je overzicht.

Overigens ga ik er nu vanuit dat alles gepind wordt in de winkels, aangezien een groot deel van de mensen dat doet. Als je elke maand veel contact opneemt bij de bank, probeer die uitgaven dan ook te specificeren door een kasboek bij te houden, echter kun je dan nu “pas” beginnen met het inzichtelijk krijgen van je uitgaven van een aantal maanden.

Inzichtelijk, zo makkelijk is het!

Maak nu een optelling van je inkomsten en uitgaven en zet dit per maand naast elkaar. Het kost misschien even wat tijd, maar nu zie je gelijk of je inkomsten en uitgaven overeen komen. Je inkomsten moeten immers hoger zijn dan je uitgaven wil je rond komen. Zo niet, dan wordt het tijd om je inkomsten en uitgaven eens goed onder de loep te nemen.

Of je nu elke maand overhoudt of te kort komt, het is goed om eens grondig te kijken naar je uitgaven. Aankomende week hoop ik hier verder in te gaan, hoe te besparen op je vasten lasten en op je variabele lasten.

Ben je geschrokken van je uitgavenpatroon? Of heb jij alles al inzichtelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *