Zo bespaar je op je vasten lasten!

Zo bespaar je op je vasten lasten!

geld

Het is deze week de “week van het geld”. Op verschillende scholen staat deze week in het teken van geld, hoe kun je sparen en hoe ga je om met geld. Een belangrijk onderwerp om kinderen mee kennis te laten maken. Des te belangrijker voor ons als volwassenen om ook onze financiën weer eens goed onder te loep te nemen en bewust te worden van onze uitgaven. Deze week hoop ik daar meer over te hebben.

In het artikel van gisteren kon je lezen over inzicht krijgen in je financiën. Mocht je deze nog niet gelezen hebben, klik hier voor de link. Want je kunt pas besparen op je vaste lasten als je inzichtelijk hebt wat nu daadwerkelijk je vaste lasten zijn.

Wat zijn je vasten lasten?

Alle kosten die maandelijks terugkomen vallen onder je vaste lasten. De meeste mensen zullen onderstaande vaste lasten hebben;

  • hypotheek/huur
  • Gas en elektra
  • Water
  • Wegenbelasting
  • Internetabonnement
  • Telefoonkosten
  • Televisieabonnement

Naast bovenstaande kun je nog veel meer afschrijvingen hebben die maandelijks terugkeren. Een abonnement op de sportschool of op dat ene tijdschrift. Bovenstaande kosten heb je nu eenmaal. Je kunt het opzeggen of overstappen zodat het goedkoper kan, maar bij de meeste zul je gewoon moeten betalen en ontkom je niet aan deze vaste lasten.

Waarmee kun je zonder?

Nu je goed inzichtelijk hebt wat jou vaste lasten zijn en hoeveel het je per maand kost, kun je gaan bekijken wat nu daadwerkelijk nodig is. Je huis moet je nu eenmaal betalen en ook zitten we het liefst niet zonder gas of stroom. Maar die televisieabonnement, heb je dat nu echt nodig? Zit je echt ’s avonds achter de televisie te zappen of kijk je het meeste al terug? Of dat abonnement bij de sportschool, benut je hem echt doordat je elke week of meerdere keren per week gaat?

Wees eens eerlijk en bekijk elke afschrijving van de afgelopen drie maanden nog eens door, is het jou waard dat er elke maand die paar tientjes afgeschreven worden voor dat ene abonnement? Niemand kan die keuze maken behalve jijzelf, probeer van een afstandje te kijken naar je uitgaven en oordeel dan of het nodig is. Houdt in je achterhoofd wat je spaardoelen zijn, wil je die reis echt gaan maken, zeg dan dat sportabonnement op en zet die paar tientjes die je overhoudt naar je spaarrekening. Zet een opdracht in je bank dat er elke maand het abonnementsgeld overgemaakt wordt naar je spaarrekening. Je merkt dan niet dat je geld overhoudt, maar toch groeit je spaardoel!

Wat kan er goedkoper?

Als je dan onnodige abonnementen hebt opgezegd wordt het tijd om te kijken waarop je kunt besparen. Want misschien wil je wel blijven sporten, maar kan het wel goedkoper bij de sportschool iets verder weg. En wat dacht je van je energierekening, hierop kun je gemakkelijk besparen door elk jaar even de moeite te nemen en over te stappen. Via gaslicht.nl kost het je geen enkele moeite, doordat hun een vergelijkingswebsite zijn hebben hun verschillende aanbiedingen met leuke welkom premies. Zo hebben wij afgelopen keer €190,00 gekregen, snel verdiend toch?

Neem ook je internetabonnement eens onder de loep. Ik denk dat de meeste mensen een pakket hebben waarbij internet, bellen en televisie in één zijn. Mocht je deze drie abonnementen willen, dan is een alles in één pakket vaak de goedkoopste oplossing. Maar heb je bellen nodig? Want heb je niet al een mobielabonnement? En je televisie, heb je die nodig of is het ook een idee om alles online te kijken? Wij zelf hebben al jaren geen televisieabonnement meer en kijken alles online terug. Wij hebben wel een televisie met daaronder een kleine computer staan, zo hoeven wij niet via een klein scherm te kijken en doet het voor ons niets af van een avondje tv kijken. Het is een misschien een kleine investering, maar het verdien zich zeker terug! En het is even wennen, je kunt niet domweg zappen langs alle zenders, maar eerlijk, wordt je daar gelukkig van? Laatst waren wij een nachtje in een hotel met televisie, staat de hele avond dat ding aan omdat je van het één in het ander valt. Terwijl thuis kijk je dat wat je echt leuk vindt.

Zorg dus voor inzicht, zodat je kunt kijken wat je op kunt zeggen om je vaste lasten te verlagen. En ga vervolgens kijken waar het goedkoper kan. Er zijn genoeg vergelijkingswebsites! En ga je aan de gang met besparen houd dan vooral ook je spaardoelen in je achterhoofd. Want dit motiveert om er echt mee door te gaan. Denk aan je buffer die zal groeien, de aflossing van je huis, of die ene reis die jullie willen maken.

Kun jij nog besparen op je vaste lasten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *