Zo bespaar je op je variabele lasten

Zo bespaar je op je variabele lasten

geld

Het is deze week de “week van het geld”. Op verschillende scholen staat deze week in het teken van geld, hoe kun je sparen en hoe ga je om met geld. Een belangrijk onderwerp om kinderen mee kennis te laten maken. Des te belangrijker voor ons als volwassenen om ook onze financiën weer eens goed onder te loep te nemen en bewust te worden van onze uitgaven. Deze week hoop ik daar meer over te hebben.

Heb je je vasten lasten helemaal in kaart gebracht, en kunnen deze ervoor zorgen dat je echt grote besparingen te zien krijgt. Op de variabele lasten valt sneller te besparen, maar is de winst vaak kleiner.

Zijn je vaste lasten vrij gemakkelijk, hier komt immers minder gevoel bij kijken, daarin maak je veel rationelere keuzes omdat het niet gelijk “pijn doet, en de winst die te behalen valt is groter, waardoor het gevoel van goed bezig zijn je veel meer stimuleert. Daarnaast valt onder variabele lasten ook de uitgaven die je even doet bij de supermarkt, even dat ene broodje, of toch dat tijdschrift een keertje meenemen. Het zijn geen grote uitgaven, waardoor je hoofd al gauw zegt, ach het kan wel één keer. En inderdaad één keer is helemaal niet erg, je moet tenslotte ook nu leven. Alleen als je dat wekelijks of misschien wel dagelijks doen, dan worden die kleine bedragen opeens één groot bedrag.

Wat zijn variabele lasten?

Onder de variabele lasten vallen alle overige uitgaven die niet maandelijks vast staan. Denk hierbij aan de boodschappen, het tanken, kleding, drogisterij producten of die ene koffie bij dat leuke cafétje. Uitgaven die niet vast staan, en elke maand kunnen fluctueren. Het lijkt de meest makkelijke manier om te besparen, maar persoonlijk vind ik dit het lastigst. Juist omdat het geen vaste bedragen zijn, raak ik het spoor soms een beetje kwijt. Hiermee vallen sommige kosten toch hoger uit, waardoor ik sneller geneigd ben om te zeggen, ach nu valt dat ene broodje ook wel mee, dat kan er ook nog wel vanaf.

Heel gek, ik weet niet wat het hoofd soms doet, maar als ik eenmaal veel geld heb uitgegeven dan lijkt er in mijn hoofd soms een knop om te gaan van, nu maakt het toch niet meer uit. Er is al zoveel uitgegeven, raar iets toch? Herkend iemand dit?

Hoe kun jij er op besparen?

Pak je overzicht erbij waarbij je al je uitgaven op een rij hebt gezet. Geef je veel geld uit aan boodschappen, kleding of juist die koffie onderweg? Kijk eens goed naar de bedrag en bedenk welke uitgaven niet hadden gehoeven. Ben je echt blij met dat shirtje? Of was dat flesje water echt nodig, of kun je in het vervolg ook zelf een flesje meenemen? Ga zo alle uitgaven langs en bedenk of het echt nodig was. En tuurlijk kun je zelf altijd een thermoskan met koffie meenemen van huis en picknicken langs de weg, de meest goedkoopste manier, maar ik zou daar niet gelukkig van worden, dus zou ik een koffie onderweg kopen, echter gebeurd dit bij uitzondering en als het gebeurd geniet ik er echt van!

Maar goed, je komt er niet onderuit om bepaalde kosten te maken. Je moet immers boodschappen doen. Bekijk wat je afgelopen maanden gemiddeld hieraan uit hebt gegeven. Als het een reeel bedrag is kun je net iets minder contant pinnen. Ben je nu per maand gemiddeld €400 kwijt, pin dan eens €375 voor de volgende maand. Wees streng voor jezelf, je moet het met dit geld doen deze maand! Elke maand verlaag je dan het bedrag, totdat je echt niet meer uitkomt.

Als het om de variabele lasten gaat pin ik liever een vast bedrag per maand. Door fysiek geld uit te geven bij de kassa, doet het meer “pijn” als het een groot bedrag is dan wanneer ik pin. Daarnaast heb je gelijk zichtbaar hoeveel geld je nog hebt en kun je keuzes maken om iets te laten. Met pinnen heb ik dat gevoel veel minder, en trek ik sneller die pas.

Een vast bedrag per maand voor je boodschappen werkt goed, maar dit kun je natuurlijk ook toepassen op je andere uitgaven. Maak voor jezelf budgeten voor kleding, cadeautjes of andere uitgaven. Probeer hiervan rond te komen en daag jezelf uit om het ook echt te doen!

Als je nog een extra uitdaging wilt, laat dan je pinpas ook gewoon thuis. Neem alleen contant geld mee die maand en op=op!

Pin jij een vast bedrag per maand voor je variabele lasten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *