Stel financiële spaardoelen

Stel financiële spaardoelen

geld

Het is deze week de “week van het geld”. Op verschillende scholen staat deze week in het teken van geld, hoe kun je sparen en hoe ga je om met geld. Een belangrijk onderwerp om kinderen mee kennis te laten maken. Des te belangrijker voor ons als volwassenen om ook onze financiën weer eens goed onder te loep te nemen en bewust te worden van onze uitgaven. Deze week hoop ik daar meer over te hebben.

Vandaag wil ik het graag hebben over je doelen vaststellen. Je kunt een doel hebben om af te vallen, gezond te worden of te blijven, meer te gaan sporten, noem maar op. Maar waarom ook op financieel gebied niet een doel of doelen stellen voor jezelf of samen met je partner?

Waarom een doel stellen?

Je kunt natuurlijk elke maand je geld opmaken. Alles wat erin komt, net zo hard weer uitgeven. Op die manier leven zal misschien een tijdje goed gaan, vroeg of laat heb je toch meer nodig. Je wilt of moet grotere uitgaven doen en omdat te kunnen zul je moeten sparen.

Maar hoeveel moet je sparen en waarvoor moet je eigenlijk sparen? Vragen die je leiden naar je doel, want hoeveel je moet sparen hangt samen met waarvoor je wilt sparen. Als je dat dan duidelijk hebt geeft dat een doel en als je een doel stelt geeft dat een houvast. Je hebt iets om naar uit te kijken, wat ervoor zorgt dat je weet waar je voor spaart. Je zet elke maand of in ieder geval een vaste periode geld apart voor je doel.

Wat is jou spaardoel?

Allereerst lijkt het mij verstandig als je een buffer hebt. In dit artikel kun je lezen wat het nibud hierin voorschrijft. Een buffer voor onvoorziene uitgaven zorgt ervoor dat je de kapotte wasmachine kunt vervangen, of de ketel die er opeens mee stopt. Zaken waar je niet zonder kunt en graag snel gerepareerd ziet of eventueel vervangen wilt hebben, fijn als je hiervoor een buffer hebt. Als je nu niets hebt gespaard hiervoor is het een mooi doel om elke maand, zodra je loon binnen is, geld over te maken naar een spaarrekening bedoelt voor onvoorziene uitgaven. Het bedrag is voor iedereen anders wat je kunt sparen, maar probeer €50 of misschien wel €100 over te maken, zo heb je binnen één jaar tijd €600 á €1200 gespaard. De wasmachine kan dan in ieder geval al vervangen worden, mocht deze stuk gaan.

Naast een buffer opbouwen, wat volgens mij prioriteit nummer één is, is het natuurlijk ook leuk om te sparen voor andere dingen. Die andere auto die je graag wilt, of de verre vakantie die je graag eens wilt maken. Het lijkt misschien onmogelijk om een verre reis te maken en hiervan te blijven dromen, maar waarom blijven dromen als je ook nu kunt beginnen met sparen? Het lijkt misschien niet haalbaar, maar als je niet begint met sparen komt het er zo ie zo niet van.

Stel je wilt drie weken reizen door Amerika en je wilt helemaal los gaan, de kosten hiervan bedragen zo’n €5000, een groot bedrag wat je niet zomaar even uitgeeft. Als je nu elke maand zo’n €100 op zij kunt leggen, dan kun je over ruim vier jaar die reis maken. Ik kan niet voor iemand bepalen wat hij of zij apart kan leggen, maar wees creatief. Besluit dit jaar niet op vakantie te gaan en je vakantiegeld helemaal of deels in dit spaarpotje te doen, hierdoor ben je al een eind op weg.

Bovenstaande is misschien een meerjarig plan, maar je kunt ook voor kleinere doelen sparen. Want misschien wil je graag een nieuwe bank, televisie of kijk je al tijden uit naar een mooi tuinset. Elke €10 of €20 die je opzij kunt leggen is mooi meegenomen. Elke euro brengt je dichter bij jou doel!

Wees creatief!

Zoals ik hierboven al aangaf, ga één jaar niet op vakantie en gebruik je vakantiegeld voor die grote vakantie of verdeel juist het geld over meerdere spaardoelen die je hebt. Of kijk eens tussen je spullen, wat gebruik je nog en wat kan misschien verkocht worden. Alles wat je kunt verkopen stop je vervolgens in je (digitale)spaarpot. Houdt je geld over van je boodschappenbudget? Geef het niet uit aan zomaar iets, maar denk aan je langere termijn plan! En heb je deze maand onverwachts een meevaller? Je snapt hem al, leg het apart in je spaarpot.

Houdt het wel realistisch en leuk voor jezelf

Het is leuk om doelen te stellen voor jezelf. Dat geeft je een houvast om echt ergens voor te sparen en eerst twee keer na te denken voor je iets koopt. Je kunt het geld immers ook opzij leggen voor datgene waarvoor je aan het sparen bent. Het neemt niet weg dat je wel realistisch moet zijn voor jezelf. Je moet kijken naar je eigen persoonlijke situatie en zeker niet kijken naar wat andere doen. Houdt in het achterhoofd dat alle kleine beetjes helpen en het helemaal niet erg is als je wat langer doet om je doel te behalen.

Het is goed om één doel of meerdere spaardoelen te hebben, maar je moet niet vergeten dat je ook vandaag nog leeft. Persoonlijk vinden wij het leuk om te sparen voor die verre vakantie, echter moet het niet een focus worden, waarbij ik vandaag vergeet. Je stelt een doel met daarin een termijn, maar halen wij het niet, dan is dat jammer, maar geen ramp. Zo hebben wij laatst een tweede auto aangeschaft van een deel van ons gespaarde geld voor de vakantie. We hopen aankomende maanden extra te kunnen sparen, lukt dit niet dan kijken we volgend jaar wel weer. Niemand kan in de toekomst kijken, dus vergeet ook niet vandaag te genieten!

Heb jij spaardoelen voor jezelf of samen met je partner?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *