Maak keuzes om financieel gezond te blijven!

Maak keuzes om financieel gezond te blijven!

geld

Het is deze week de “week van het geld”. Op verschillende scholen staat deze week in het teken van geld, hoe kun je sparen en hoe ga je om met geld. Een belangrijk onderwerp om kinderen mee kennis te laten maken. Des te belangrijker voor ons als volwassenen om ook onze financiën weer eens goed onder te loep te nemen en bewust te worden van onze uitgaven. Deze week hoop ik daar meer over te hebben.

Afgelopen week heb je je spaardoelen vast gesteld, inzicht gekregen in je inkomsten en uitgaven, gekeken waarop je kunt besparen, zowel de vasten lasten als de variabelen lasten. Maar dit alles valt of staat met de keuzes die je maakt.

Zoals met alles moet je keuzes maken ook op financieel vlak. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, bedenk dus goed waar je elke maand je geld aan uit geeft. Wordt jij gelukkig om regelmatig uit eten te gaan, doe dan dat ook, maar houd er rekening mee dat je aan de andere kant iets zult moeten laten. Voor de meeste zal het niet weggelegd zijn, en/en, maar het is meestal, of/of.

Ga enthousiast aan de gang maar eis niet teveel van jezelf. Elke stap is er één. Kijk eerst eens naar je abonnementen en zeg er eens eentje op. Kijk vervolgens eens naar je energierekening en wat overstappen voor jou kan betekenen. Je kunt niet in één keer alles aanpakken, en dat hoeft ook helemaal niet. Als je steeds ziet met een stap die je hebt gezet dat er meer geld overblijft voor je spaardoelen, zal dat je motiveren om weer eens goed te kijken naar je uitgaven.

Wees realistisch naar je uitgaven. Aan de ene kant moet je goed bekijken of bepaalde uitgaven wel nodig zijn, maar je hoeft ook niet door te slaan. Want een koffie onderweg is misschien niet noodzakelijk, maar je mag daar ook van genieten. Het is een goede balans vinden voor jezelf. Dit is bij niemand hetzelfde en er is dus ook niet één lijn voor iedereen toe te passen.

Daarom valt of staat alles bij de keuzes die je maakt. De keuze die je maakt om te sparen voor bepaalde doelen, en de keuzes die je maakt om te besparen. De belangrijkste keuze die je kunt maken is om te genieten. En dan vooral genieten van de kleine dingen in het leven die elke dag er weer zijn. Geen grootse belevenissen, maar de zon die opkomt en de vogeltjes die fluiten, dat is immers gratis!

Vind jij het lastig om keuzes te maken op financieel gebied?

2 gedachtes over “Maak keuzes om financieel gezond te blijven!

 1. Leuk artikel!

  Kosten besparen gaat in mijn ogen altijd samen met een tijdsinvestering van jezelf (zoals met veel dingen). Als je dat in achting neemt, kan iedereen een hoop besparen.

  Mijn ervaring is om zo snel mogelijk effect te merken van je besparing, is om de grote (vaste) kostenposten aan te pakken. Daarbij denk ik dus aan:

  – energiekosten (1): een eenmalige investering en jaren lang rendement: goede woning isolatie. Als je een eigen woning hebt, zorg er dan voor dat zowel je dak als je spouwmuur goed geisoleerd zijn. Beiden vragen ongeveer een investering van respectievelijk 1400 en 1700 euro, maar van beiden heb je ieder jaar dat je er blijft wonen(!!) een besparing van respectievelijk 200 en 400 euro. Dus na ongeveer 5 jaar, heb je ieder jaar +/- 600 euro over.

  – energiekosten (2) stookkosten. Stel de verwarming s’nachts laag in (16 graden ipv 19 graden), bespaart al gauw 50 euro per jaar.

  – energiekosten (3) stook zoveel mogelijk met een houtkachel, liever nog een palletkachel (+overheid subsidie in 2017) of zelfs een leisteenkachel. Sommige kachels zijn zelfs op je CV aan te sluiten; tel uit je winst!

  – zorgkosten; wat heb je -echt- nodig qua zorgverzekering? Hoe vaak heb je iets gehad waarvoor je zorgkosten moest maken via je verzekering? Probeer daarin een trend te herkennen en die (wees wel verstandig) te doorbreken.

  – hobby uitgaven; hiermee probeer ik zoveel als mogelijk te hergebruiken. Oók helpt het ontzettend om te beseffen dat we in deze tijd van vrije informatie op Internet véél zelf kunnen doen. Dan doel ik vooral op zelf dingen kunnen repareren.. en dus kosten besparen door er zelf wat tijd in te steken.

  TIP: zet al het bespaarde geld apart tegen een leuke rente, investeer in iets waarde vasts (je eigen huis of platinum munten) óf ga er leuke dingen van doen ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *