Bankrekeningen, hoeveel heb jij er?

Bankrekeningen, hoeveel heb jij er?

eurobiljetten

Het leek mij leuk om te delen hoe wij onze financiën doen. En in dit geval hoe wij het geregeld hebben met de bankrekeningen. Als je wilt besparen word er vaak gezegd dat je eerst moet weten wat er in komt en uit gaat, vrij logisch om zo overzicht te krijgen natuurlijk. En om dat overzicht te creëren hebben wij twee betaalrekeningen en twee spaarrekeningen, dit is voor ons de afgelopen jaren de “beste” methode gebleken.

Betaalrekening 1

Op deze rekening komt ons loon binnen, van deze rekening hebben wij beide een betaalpas. Dit is dus de lopende rekening waar onze boodschappen en variabele uitgaven mee worden betaalt. Op deze rekening laat ik een vast bedrag staan voor onze boodschappen en diesel. Hier zit geen bedrag voor kleding of overige uitgaven bij, dit boek ik over zodra wij iets nodig denken te hebben van de spaarrekening.

Betaalrekening 2

Op de tweede betaalrekening stort ik elke maand een vast bedrag voor onze vaste lasten. Van deze rekening word maandelijks de huur, elektriciteit, water, motorrijtuigenbelasting en eventuele abonnementen afgeschreven. Momenteel is dit alleen nog onze vaste telefonie, voor de rest hebben wij geen abonnementen. In een exceloverzicht heb ik de precieze bedragen staan, aangezien het water bijvoorbeeld per drie maanden wordt betaald, hierdoor is het maandelijks bedrag niet hetzelfde. Naar deze rekening kijk ik ook de hele maand niet meer naar om, hier mag ik gewoon niet aankomen, het geld is immers “gereserveerd” voor de vaste lasten.

Spaarrekening 1

Op de eerste spaarrekening staat zoals verwacht ons spaargeld, waar niet een specifiek doel voor is. Het is een kleine buffer om onverwachte uitgaven te kunnen bekostigen. Voor als de wasmachine of koelkast stuk gaat, of de auto die vervangen moet worden. Hier storten we elke maand het “overgebleven” geld op, maar hier word maandelijks ook wel weer geld vanaf gehaald, aangezien we nog wel eens wat bedenken ;), overigens niet erg, als ons minimum bedrag maar op de spaarrekening blijft staan. Hier word kleding en dergelijke dus ook vanaf gehaald.

Spaarrekening 2

Deze spaarrekening hebben wij nu ongeveer één jaar. Ook hier stort ik elke maand een vast bedrag op, en dat bedrag is onderverdeeld in verschillende doelen. Zo betalen wij de zorgverzekering één keer per jaar, om te voorkomen dat in januari opeens een fiks bedrag moet worden neergelegd, leg ik elke maand geld hiervoor opzij. Dit geldt ook voor de gemeentelijke belastingen, waterschapsbelasting, overige verzekeringen, auto onderhoud, lenzen Peter en vakantie. Wij zitten bij de Rabobank en daar kun je spaardoelen instellen. Dat heb ik voor deze rekening dan ook gedaan, leuk om te zien, maar ik moet eerlijk zeggen dat het niet altijd even goed werkt. Het geeft wel inzicht en dat is fijn! Van deze spaarrekening mag dus geen geld worden afgehaald, alleen voor datgene waar het voor is bedoelt.

Dit werkt erg prettig en geeft overzicht. Was het voorgaande jaren aan het begin van het jaar een fikse aanslag op onze spaarrekening alle jaarlijkse uitgaven, nu gaat dat niet van onze buffer af maar van een afzonderlijke rekening. Dat zorgt er tevens voor dat ik onze, laat zeggen bufferspaarrekening realistischer bekijk. Eerder rekende ik ons rijker dan we eigenlijk in werkelijkheid waren, aangezien er grote uitgaven waren eens per jaar.

Het zijn misschien veel rekeningen, maar ons geeft het overzicht. Hoe hebben jullie dit geregeld? Hebben jullie spaardoelen? Laat het weten bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *